Näin saat viinin maistumaan heti paremmalta – viiniasiantuntija paljastaa helpot niksit
Asiantuntijan vinkkien avulla saat hyvän viinin maistumaan hetkessä erinomaiselta.
Allt om Vin -sivuston viiniasiantuntija Andreas Gruben mukaan viinielämys on mahdollista nostaa aivan uusiin sfääreihin muutaman yksinkertaisen tempun avulla. Paljon on nimittäin kiinni siitä, kuinka viinin oikein tarjoilee.
Karahviin kaataminen nostaa viinin aromit esille
Aivan ensimmäinen seikka on kaataa viini karahviin eli dekantoida viini ennen tarjoilua. Karahviin kaatamisen ansiosta viini ilmaantuu ja aromit pääsevät paremmin esille.
Dekantointi toimii paitsi punaviinien, myös valko-, rosee- ja portviinien kohdalla.
– Karahvista on hyvä aloittaa, osittain siksi, että yleensä viini sisältää rikkiä. Rikkiä käytetään viinin tasapainottamiseen, ja lisäksi se toimii myös säilöntäaineena. Kaatamalla viinin karahviin ja pyörittelemällä sitä hieman, pääset eroon pienestä rikkimäisestä sävystä, jonka voit tuntea viinin tuoksussa, Grube kertoo.
Maun lisäksi dekantoiminen ja viinin tarjoileminen kauniista karahvista on jo itsessään ohjelmanumero.
Suolainen ruoka korostaa viinin makua
Oikea tarjoilulämpötila on toinen tärkeä seikka, kun puhutaan viinin maun parantamisesta. Gruben mukaan moni tarjoilee punaviinin liian lämpimänä ja valkoviinin liian kylmänä.
– Nosta punaviini jääkaappiin ja valkoviini sieltä pois vähän ennen tarjoilua, Grube neuvoo.
LUE MYÖS: Onko viikon vanhaa viiniä turvallista juoda? Näin kauan avattu viinipullo todellisuudessa säilyy
Viiniä tarjoillessa kannattaa ottaa myös huomioon, millaiseen tilaisuuteen kyseinen viini on tarkoitettu. Toiset viinit on tarkoitettu säilytettäväksi vuosikymmeniä, kun toiset taas kannattaa nauttia hyvinkin pian ostohetkestä.
– Yksinkertaisemmat viinit, kuten laatikko- ja pöytäviinit valmistetaan välittömään kulutukseen, Grube neuvoo ja kannustaa seuraamaan laatikkoviineihin merkattua parasta ennen -päivää.
Kun viini on kaadettu lasiin, viimeinen maun parantaja löytyy siitä, mitä juoman kanssa oikein tarjoilee. Rasvaiset ja suolaiset naposteltavat korostavat viinin makua, joten kutsuilla kannattaa panostaa viinivalinnan lisäksi myös tarjoiluihin.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Anun lohipiirakka
-
Kurpitsapiirakka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä