Oletko koskaan kuullut viinin dekantoinnista?
Viiniasiantuntija Ilkka Sirén vieraili helmikuussa Huomenta Suomessa kertomassa vinkkejään talven punaviinihetkiin.
Lue myös: Kolme viiniä, jotka asiantuntija nyt ostaisi: "Sienirisoton kanssa aivan täydellinen"
Punaviinin dekantointi eli ilmaaminen
Jos punaviinin haluaa yhdistää esimerkiksi tumman suklaan kanssa, voi ongelmaksi muodostua karvaan suklaan ja tanniinisen punaviinin yhdistelmä. Punaviinille kannattaakin tehdä yksi toimenpide ennen sen nauttimista.
– Punaviinin voi dekantoida, eli käytännössä vain kaataa karahviin, jolloin happi rupeaa reagoimaan punaviinin kanssa. Se auttaa punaviiniä silottelemaan itseään ja tanniinit eivät ole niin pistäviä.
Viinimaa.fi:n mukaan viinin ilmaaminen eli dekantointi auttaa viiniä näyttämään todellisen luonteensa vahvistamalla viinin aromeita.
Sirénin mukaan ei riitä, että punaviinin korkin avaa, vaan viini on kaadettava pullosta pois. Jos ei omista karahvia, voi punaviinin kaataa aivan hyvin vaikka isoon ja puhtaaseen hillopurkkiin tai mehukannuun.
– Mitä nuorempi ja vahvempi punaviini, sitä kauemmin viinin pitää siellä olla. Sanoisin lähtökohtaisesti tunnin tai puolitoista.
Jos viiniä ei halua tarjoilla hillopurkista, kannattaa juomalle tehdä niin sanottu tupladekantointi.