Mika maistoi alkoholia 12-vuotiaana ja jäi koukkuun: Juominen tuhosi parisuhteen ja työt – nyt raitis mies auttaa muita: "Se olisi hukkaan heitettyä aikaa, jos en hyödyntäisi sitä"

4:11img
Johtava päihdeterapeutti Mika Muukkonen kertoo, miksi hän on huolissaan päihderiippuvaisista koronan vallitsevana aikana.
Julkaistu 11.04.2020 11:24
Toimittajan kuva

Sanna Ketola

sanna.ketola@mtv.fi

Koronaviruksen vuoksi asetetut rajut eristämistoimet ovat lukinneet kansalaiset neljän seinän sisälle. Rajoitettu sosiaalinen elämä ja läheisten jatkuva läsnäolo on kova paikka monessa kotitaloudessa.

Tuntemattomat ja naapurit eivät näe suljettujen kotiovien taakse, joissa päihderiippuvuus ja myös perheväkivalta ottavat valtaa vaikeana aikana.

Nykyään johtavana päihdeterapeuttina toimiva Mika Muukkonen tietää omakohtaisten kokemustensa kautta, kuinka riippuvuus voi vetää ihmisen syviin vesiin.

Muukkonen onkin huolissaan koronarajoitusten vaikutuksista päihderiippuvaisten elämään.

– Kun ei ole pakko mennä töihin ja kontrolli omassa elämässä vähenee, juominen valtaa senkin ajan.

Alkoholi vei mennessään jo nuorena

Muukkonen kertoo MTV Uutisille, että maistoi alkoholia ensimmäisen kerran 12-vuotiaana. Mies muistelee, että se oli kuin rakkautta ensisilmäyksellä.

Siitä lähtien hauskanpitoon liittyi aina alkoholi ja juominen oli humalahakuista. Kouluviikot kuluivat nopeasti, kun viikolla keskityttiin juomien hakuun ja viikonloppuna pullojen tyhjentämiseen.

– Se tuntui minusta valtavan hienolta. Jokin siinä kolahti välittömästi.

Koko nuoruuttaan Muukkonen kuvailee alkoholintäyteiseksi.

– Armeijasta päästyäni ei paljon vapaa-aikaa ollut. Vaikka töistä olisikin ollut vapaata, niin juomisesta en pitänyt vapaapäiviä.

Lue myös: Alkoholin myynnin pystyisi periaatteessa kieltämään Suomessa – kerromme, miten se kävisi ja mitä siitä seuraisi

Parisuhde ja perhe kasvoivat juomisen ympärille

Vaikka kuvioihin tulivat aikuisiällä niin avioliitto, omakotitalo kuin kaksi lastakin, ei juominen jäänyt sivurooliin. Vaimo sieti Muukkosen alkoholiriippuvuutta, kunnes sai tarpeekseen.

– Hän jätti minut juomiseni vuoksi, kun olin 30-vuotias.

Viinaralli syveni eron jälkeen entisestään. Kun muut arkivelvoitteet ympäriltä poistuvat, jäi aikaa enemmän juomiselle.

– Siinä vaiheessa haasteet siirtyivät työpaikalle. Työnantaja rupesi kyselemään, miksi olen niin poissaoleva. Ratkaisuna keksin jäädä opintovapaalle ja sillä tavalla lähdin työnantajaani karkuun. Muussa tapauksessa juomisen vuoksi olisi tullut potkut.

Muukkonen muutti Lohjalle töihin puutehtaalle ja ajatteli aloittavansa puhtaalta pöydältä uudessa ympäristössä. Kaikki kuitenkin päättyi sinne.

– Jouduin toteamaan 35-vuotiaana, että olen juonut itseni ulos työmarkkinoilta ja asuin äitini nurkissa. Olin juonut avioliittoni, taloni ja työpaikkani eikä minulla ollut mitään mahdollisuutta työllistyä.

Apu löytyi entisen tyttöystävän kautta

Muutamien vuosien jälkeen Muukkonen sai apua vaikeaan tilanteeseensa yllättävältä henkilöltä. Hänen entinen tyttöystävänsä otti yhteyttä sosiaalisen median kautta ja oli kiinnostunut tapaamaan pitkän ajan jälkeen.

– Meillä natsasi heti ja menimme treffeille.

Seurustelun alkuhuuma ei Muukkosen mukaan kuitenkaan kauan kestänyt, sillä juominen esitti edelleen suurta roolia miehen päivärytmissä. Alkoholin rooli oli suuri, kunnes siihen tarjottiin muutosta.

– Hän juonitteli minut selkäni takana hoitoon.

Lue myös: Naisopettaja tuomittiin oppilaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä Salossa, välitti myös alkoholia ja nuuskaa oppilaille

– Eräänä krapula-aamuna minut kutsuttiin pöydän ääreen ja kerrottiin jämäkällä äänellä, että valittavana on kaksi vaihtoehtoa: lähteä lätkimään tai mennä hoitoon.

Juuri siinä hetkessä hoitoon lähteminen tuntui miehestä ensimmäistä kertaa elämässään hyvältä ajatukselta.

Muukkonen muistelee, että oli kuitenkin onni, ettei hän sinä aamuna ollut ennättänyt ottaa krapularyyppyä. 43-vuotiaan reaktio auttavaan käteen olisi nimittäin voinut olla aivan toinen.

Taka-askelia ei ole otettu

Minnesota-mallin hoitoa saanut entinen päihderiippuvainen kertoo tarinaansa nyt kahdeksan vuotta raittiina olleena.

Minnesota-hoidossa perusajatuksena on, että päihderiippuvuus ei ole oire, vaan sairaus. Hoidon tavoitteena on aina täysraittius.

Lue myös: Testi paljasti kaunistelemattoman totuuden: Tupakkaa ja alkoholia myydään liian usein ikää tarkistamatta – etenkin tähän aikaan

Päätös raitistumisesta oli vahva eikä hairahduksia pulloon ole tehty tähän päivään mennessä.

– Lopulta ymmärsin, mistä kaikki kohdallani oli johtunut. Kyse ei ollut suinkaan siitä, että olisin ollut luuseri tai minulla olisi ollut huono itsetunto.

Muukkonen sai apua ongelmaansa viimeisillä oikeilla hetkillä.

– Hoitava lääkäri sanoi puolitoista vuotta raitistumiseni jälkeen, että välitön kuolemanvaara on minun osaltani poistunut. Se kertoo siitä, missä kunnossa olen mennyt hoitoon.

Ja raitistumisen myötä aikaa jäi myös parisuhteelle. Lopulta hän avioitui juurikin sen naisen kanssa, joka sai suostuteltua hänet hoitoon.

Tänä päivänä 51-vuotias Muukkonen toimii johtavana päihdeterapeuttina päihdehoitokeskus Kantamossa. Hän haluaa ojentaa auttavan kätensä nyt niille, jotka kamppailevat päihderiippuvuuden kanssa.

– Tuntuu, että juomiseni olisi hukkaan heitettyä aikaa, jos en hyödyntäisi sitä. Jos edes joku ymmärtää kauttani, että hänen tulee tehdä muutos päihderiippuvuutensa suhteen, niin se antaa kaikelle pahalle ololleni merkityksen.

Korjattu 11.4.2020 kello 16.50: Muukkosen parisuhdetilanne.

Jutun alussa olevalla videolla Muukkonen kertoo, miksi hän on huolissaan päihderiippuvaisista koronan vallitsevana aikana.

Tuoreimmat aiheesta

Riippuvuudet