Huippukokki Linnea Vihonen paljastaa parhaat niksit kasvisten grillaamiseen.
VIDEO: Kari Aihinen paljastaa juhannuskeittiön trendit
Muun muassa Yes, Yes, Yes -ravintolan keittiöstä tuttu ja Kokkisota-ohjelmaa tulevana syksynä tähdittävä Linnea Vihonen hehkuttaa, että juhannus on mitä parhainta aikaa kasvisten grillaamiseen. Keittiömestari korostaa, ettei kasvisten grillaamista kannata ajatella liian monimutkaisesti, vaan samat lainalaisuudet pätevät niin kasviksiin kuin lihaan.
– Voit unohtaa sen, grillaatko tomaattia vai steikkiä. Samalla tavalla voi tehdä hyvän marinadin, heittää veget siihen ja grillata, hän selittää.
– Esimerkiksi nauriin voi kypsentää ihan samalla tavalla kuin kalan. Pannuun tai muurikkaan voi laittaa öljyä ja grillata siinä kasvikseen hyvän värin. Ihan lopussa pannulle lisätään voita, annetaan sen ruskistua ja valellaan sillä nauris kypsäksi. Eli ihan sama idea kuin kalassa, Vihonen vinkkaa.
Vihosen mukaan tärkein nyrkkisääntö grillaamisessa on se, että ruuassa on tarpeeksi happoa ja suolaa. Lisäksi grillin pitää olla oikeasti kuuma, kun ruokaa alkaa kypsentää.
– Sitruunalla, suolalla ja mustapippurilla pääsee jo pitkälle. Ne toimivat ihan törkeän hyvin etenkin kasvisten kanssa. Esimerkiksi naattiporkkanat, herneet ja varhaiskaali ovat juuri nyt erinomaisia grillattavia.
Vihonen on löytänyt omaan kesäkeittiöönsä myös uuden, hieman yllättävänkin suosikin.
– En ole oikein koskaan diggaillut hedelmiä suolaisissa ruuissa, mutta olen alkanut vähän innostua nektariineista. Jos vaikka tekee muurikalla jonkun ison kasviswokin, sinne voi heittää nektariinin lohkoja tuomaan väriä, hän vinkkaa.
Vihonen näyttää kyntensä ensi syksynä Kokkisota-ohjelman uudella kaudella. Koitokseen loikkaavat myös aiemmilta kausilta tutut Kari Aihinen, Harri Syrjänen, Serko Rantanen, Teemu Laurell ja Tommi Tuominen.