Muistiot paljastavat millaisia säästöjä jäi kehysriihessä pöydälle: lapsilisät, lääkäreiden julkinen työpakko, lääkärihelikopterit

Hallitus budjetti säästöt perhe
Hallitus päätti viime viikolla uusista, kolmen miljardin euron sopeutuksista, jotta julkisen talouden velkaantuminen saataisiin taitettua.
Julkaistu 25.04.2024 19:58
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Tänään julkistetut muistiot kehysriihen päätöksistä kertovat, minkälaisia toteutumatta jääneitä pohdintoja riihessä käytiin. Toteutuvia leikkaus- ja veronkorotuskohteita on yli kaksi sataa, mutta hallitus päätti myös jättää monia leikkauksia tekemättä. 

Hallitus päätti viime viikolla uusista, kolmen miljardin euron sopeutuksista, jotta julkisen talouden velkaantuminen saataisiin taitettua.

Kehysriihtä oli pohjustettu noin kahden kuukauden ajan niin sanotussa Marttisen työryhmässä, jota johti kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen.

Työryhmä tilasi tai sai ministeriöiltä sekä edunvalvontajärjestöiltä ehdotuksia siihen, mistä voitaisiin säästää. Valtiovarainministeriö julkisti tänään kehysriihen taustamateriaaleja.

Toteutumatta jääneet pohdinnat kertovat osaltaan siitä, kuinka vaikeata säästöjä on ollut etsiä. Mukana on monia kohteita, jotka olisivat tehneet kipeätä monelle suomalaiselle.

Muistioissa on pohdittu muun muassa sitä, voitaisiinko lapsilisiä verottaa tai muuttaa lapsilisät tuloperusteiseksi. Lapsilisien verottamiselle laskettiin 485 miljoonan euron talousvaikutus.

Sosiaali- ja terveysministeriöltä on tiedusteltu sitä, voisiko koulutettavalle lääkärille määrätä kolmen vuoden velvollisuuden työskennellä julkisella sektorilla ennen kuin hän voi työskennellä yksityisellä puolella.

Tällä menettelyllä voitaisiin paikata hyvinvointialueiden lääkäripulaa ja suitsia kalliiden vuokralääkäripalveluiden käyttöä.

STM oli vastauksessaan kriittinen ehdotukselle, koska se voisi vaikeuttaa ja hidastaa lääkäreiden erikoistumista ja olisi mahdollisesti hankala säätää lainsäädäntöön, eikä pakon kautta tehtävää muutosta pidetä hyvänä.

Muistioiden mukaan esillä on ollut myös lääkärihelikopteritoiminnan lopettaminen, joka säästäisi noin 45 miljoonaa euroa vuosina 2026-2027 alkaen, kun nykyiset sopimukset loppuisivat.

Normien purkua soteen

Sote- ja varhaiskasvatusalan yrityksiä ja järjestöjä edustava HALI ry lähetti kehysriihen työryhmälle ehdotuksia normien purkamiseksi sote-sektorilla.

Pakettiin kuului ehdotus esimerkiksi siitä, että neuvoloissa lapsi menisi lääkärin vastaanotolle vain siinä tapauksessa, jos lapsen tilanne on herättänyt huolta terveydenhoitajan vastaanotolla. Näin lääkäriaikoja vapautuisi enemmän.

Ehdotuksiin kuuluvat myös matkailijoiden rokotusmaksun korotus, läheteoikeuden antaminen fysioterapeuteille kuvantamispalveluihin ja antaa sairaan- ja terveydenhoitajille oikeus kirjoittaa sairauspoissalolotodistus.

Monilla näistä muutoksista pyrittäisiin siihen, että byrokratiaa helpottamalla lääkäreillä ja hoitajilla olisi enemmän aikaa keskittyä potilaiden hoitamiseen.

Useita veromuutoksia esillä

Kehysriihen yhteydessä on pohdittu hieman yllättävästi myös yhteisöveron alentamista yhdellä prosenttiyksiköllä, vaikka kehysriihen päätarkoitus oli etsiä sopeutuskohteita.

Vaikutukseltaan 420 miljoonan euron luokkaa olevalla yhteisöveron alennuksella olisi pyritty edistämään yritysten investointien syntymistä Suomeen.

Hallitus päätyi lopulta tarjoamaan mahdollisuuksia verohuojennuksia vihreän siirtymän investoinneille sen jälkeen, kun investointi on toteutunut.

Esillä on ollut myös työsuhdepuhelimen verotusarvon kaksinkertaistaminen ja varhaiskasvatumaksujen nosto.

Erillisen, terveysperusteisen sokeriveron säätäminen on todettu valmistelussa turhan vaikeaksi. Sen sijaan hallitus korotti makeisten ja suklaan arvonlisäveroa.

STM: Perusterveydenhuolto olisi tullut jättää lisäsäästöjen ulkopuolelle

VM: Velkaantumisen taittamiseksi tarvitaan lisää säästöjä ja verojen korotuksia

Ruotsinkieliset yöpäivystykset uhattiin lopettaa – hallitus rokotti vain suomenkielisiä alueita

Lukiolaiset marssivat ulos oppitunneilta vastustaakseen hallituksen leikkauksia: "Tämä ei meille käy"

Lääkäriyritykset: Hyvinvointialueille porkkanaa, mikäli hoitotakuu pysyy kahdessa viikossa

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka