Hallitus aloittaa anniskeluravintoloita koskevan täyssulun valmistelun – voimaantulo "kolmen–neljän viikon" päässä

3:15imgKatso elinkeinoministeri Mika Lintilän puhe hallituksen koronainfossa sanasta sanaan tästä.
Julkaistu 14.01.2022 17:17(Päivitetty 14.01.2022 18:42)

MTV UUTISET - STT

Hallituksen koronaministerit ovat lopettaneet neuvottelut tältä päivältä. Ministerit kertoivat neuvottelujen tuloksesta lehdistötilaisuudessa, joka järjestettiin iltapäivällä. Ministerit ovat keskustelleet tänään uusista koronatuista yrityksille ja mahdollisesta ravintolasulusta.

Lehdistötilaisuudessa kerrottiin, että hallitus aloittaa ravintolasulut mahdollistavan lainsäädännön valmistelun. Tästä kertoi elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

Lintilän mukaan sulku tulisi koskemaan korkean riskin ravintoloita, mikäli se otettaisiin käyttöön. Näitä ovat esimerkiksi baarit, yökerhot ja pubit. Hallitus on ministerin mukaan hyvin yhtenäinen siitä, että matalan riskin ravintoloihin ei tule kohdistaa lisää rajoitteita.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on luokitellut koronatartuntojen kannalta esimerkiksi baarit, pubit ja yökerhot korkean riskin tapahtumiksi. Sen sijaan ruoka- ja henkilöstöravintolat ovat laitoksen mukaan vähäisen tartuntariskin paikkoja.

Sulku ei ole toteutumassa välittömästi.

– Siinä puhutaan varmaan kolmen–neljän viikon aikajanasta, koska eduskunta tulee sitten aikanaan lain päättämään, Lintilä sanoi.

Tukia koronarajoituksista kärsiville

Lehdistötilaisuudessa kävi ilmi, että kokouksessa linjattiin koronatuista yrityksille, yrittäjille ja työttömäksi jääneille. Hallitus valmistelee sulkemiskorvausta ja uutta kustannustukikierrosta erilaisista koronatoimista kärsineille yrityksille. 

Sulkemiskorvaus koskisi tällä hetkellä esimerkiksi liikunta- ja urheilutiloja, jotka on suljettu viranomaispäätöksellä. Sulkua vähäisempien rajoitusten piirissä olevien yritysten kustannustuki olisi järjestyksessään kuudes.

Työn alla on myös tapahtumatakuu, joka mahdollistaisi kesän tapahtumien suunnittelun. Tällä hetkellä Suomi voisi myöntää takuun vain kesäkuun loppuun, mutta Lintilän mukaan hallitus aikoo hakea Euroopan komissiolta lupaa jatkaa takuuta syyskuun loppuun.

Tukitoimien rahoittamiseksi hallitus on antamassa lisätalousarvion eduskunnalle helmikuun alussa, jolloin hallituksen on tarkoitus antaa myös lakiesityksensä asiasta.

Parin sadan miljoonan tuet

Lintilän mukaan korvausten tarkka koko ratkeaa vasta, kun erilaisten sulkujen ja rajoitusten kesto tarkentuu. Hän sanoi alustavasti, että tukien kokonaismäärä voisi olla 200–250 miljoonaa euroa.

– Tämä on hyvin vaikea arvioida, koska sulkukorvauksessa yrityksille, tapahtumille, tapahtumanjärjestäjille korvataan suhteessa siihen, miten heillä on tapahtumia ollut ja mitkä päivät yritykset ovat olleet sulkujen piirissä, Lintilä sanoi. 

Elinkeinoministeriö kertoo, että sulkukorvausmenettely valittiin toimintamalliksi siksi, että korvaukset yrityksille saadaan nopeammin maksuun.

Tukea myös yrittäjille ja työttömille

Yrittäjien työmarkkinatuen poikkeussäännöksiä tullaan jatkamaan koronarajoituksien vuoksi. Hallitus tekee työttömyysturvalakiin muutoksen, jonka mukaan yrittäjälle voidaan jälleen maksaa työmarkkinatukea, vaikka koko yritystoiminta ei lakkaisi.

Asiasta kertoi työministeri Tuula Haatainen (sd.) hallituksen koronaministerityöryhmän kokouksen jälkeen tiedotustilaisuudessa.

Työmarkkinatukea voidaan maksaa tammi-helmikuulta. Haataisen mukaan alustava arvio on, että muutos lisää työttömyysturvamenoja 12 miljoonaa euroa kuukaudessa.

Esitys on määrä antaa mahdollisimman pian.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.) kertoo, että työttömyysturvan alun omavastuupäivät tullaan poistamaan, jolloin päivärahaa maksetaan heti työttömäksi tai lomautetuksi tulleille ilman omavastuupäiviä.

Juttua ja otsikkoa päivitetty kauttaaltaan kello 18.42.
Juttua korjattu työmarkkinatuen maksamisen osalta kello 19.16.

Tuoreimmat aiheesta

Marinin hallitus