Miksi koira syö ruohoa? Tässä vaiheessa on syytä huoleen

Näin etsit punkkeja koiran turkista 2:02
Lemmikkikin tarvitsee punkkisyynin. Katso videolta, miten punkkeja etsitään koiran turkista.

Kesällä monia koiranomistajia saattaa ihmetyttää lemmikin halu syödä nurmikkoa. Ruohoa syövästä koirasta ei kannata huolestua, ellei tapa muutu maaniseksi ja siihen liity muitakin oireita.

Ruohon syöminen on normaalia koirille. Käytöstä on havaittu sekä lemmikkinä että villinä elävien koirien parissa. Eräässä pienessä tutkimuksessa lähes kolme neljästä lemmikkikoirasta söi pihapiirin kasveja, kun siihen tarjoutui mahdollisuus.

– Kaikki koirat syövät ainakin alkukesästä ruohoa jonkun verran, kun se on vehreää ja tuoretta, eläinlääketieteen tohtori ja pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Minna Rinkinen Evidensiasta kertoo.

Vaikka tapa on yleinen, ei koirien ruohonhimolle ole varmaa tai yksiselitteistä syytä.

Eri syitä ruohon syömiseen

Ruohon ahmiminen saa koiran toisinaan oksentamaan, minkä vuoksi on ehdotettu, että koirat syövät ruohoa helpottaakseen oloaan.

Käytöksen taustalla voi tämän teorian mukaan olla esimerkiksi pahoinvointia tai närästystä. Karkeat korret raapivat nielua ja ruokatorvea ja ruohon sisältämät kuidut saavat mahalaukun tekemään enemmän töitä ja lisäävät mahahappojen tuotantoa, Evidensia kertoo nettisivuillaan.

Koira saattaa syödä ruohoa myös parantaakseen ruoansulatustaan, häätääkseen loismatoja tai saadakseen lisää kuitua. Yhden selityksen mukaan koirat haukkailevat nurmikkoa, koska niiden esi-isät söivät saaliseläimen kokonaan ja samalla niiden ruokavalioon päätyivät ruhon vatsassa lojuvat kasvit.

Lisäksi on esitetty, että koira yrittää ruohoa syömällä puhdistaa kehoaan.

Toisaalta syy mystiselle käytökselle saattaa olla niinkin yksinkertainen kuin maku. Vaikuttaa siltä, että osa koirista vain nauttii nurmen – erityisesti tuoreen sellaisen – mausta.

Ruohon syöminen ja oksentelu

Valitettavasti ruohon syöminen tekee koirasta toisinaan huonovointisen.

Jos ruohon syömiseen liittyy oksentelua, saattaa koira yrittää käytöksellään rauhoittaa epämukavaa tunnetta vatsassaan. Tämä on normaalia, kunhan oksentelu ei ole jatkuvaa.

– Koiran oksennuskynnys on aika matala. Jos maha on täynnä ruohoa, oksennus tulee helposti, Rinkinen sanoo.

Säännöllinen ruohon syöminen ja siihen liittyvä oksentelu voivat olla seurausta vatsavaivoista, jotka vaativat tutkimuksia.

Mikäli koiran oksennuksessa tai ulosteessa on verta, tulee asiasta olla yhteydessä eläinlääkäriin, neuvoo eläinklinikka First Vet. Eläinlääkärille kannattaa soittaa myös, jos koira on kuumeinen, sen yleiskunto on huonontunut tai sen epäilee syöneen vierasesineen.

Ruohonkorsi voi juuttua nieluun

Ruohon syömiseen liittyy myös toinen vaara. Ruohonkorsi saattaa jumittua koiran nieluun ja kääntyä kohti nenää. Tällöin koira tyypillisesti aivastelee, pärskii ja röhisee. Ruoho voi jopa pilkistää sieraimesta, jolloin sen voi yrittää poistaa varovasti.

Jos korsi ei lähde ilman voimaa tai koira on kovin kivulias, kannattaa se käydä poistattamassa eläinlääkärin vastaanotolla.

Maanisesti ruohoa syövä koira eläinlääkäriin

Kovin paljon ruohoa syövän koiran omistajan kannattaa ottaa yhteys eläinlääkäriin, sillä maanisen tavan taustalla voi myös olla jotain vakavampaa, kuten sairastuminen.

Yleisin sairausperäinen syy ruohon syömiseen on Rinkisen mukaan krooninen maha-suolikanavan tulehdus. Myös muut tulehdukselliset suolistosairaudet, ruoka-aineallergiat, loistartunnat, ahdistuksesta ja stressistä johtuvat käytöshäiriöt sekä pica-käytös voivat olla nurmen ahmimisen taustalla.

Koiran pica-käytös eli ruoaksi kelpaamattomien asioiden syöminen voi puolestaan liittyä tulehdustiloihin, mahahappojen liikatuotantoon, maksasairauksiin tai käytöshäiriöihin – joskus taas yksinkertaisesti tylsistymiseen.

Kovin runsas ruohon syönti on syy hakeutua eläinlääkärin vastaanotolle siksikin, että se voi aiheuttaa koiralle leikkaushoitoa vaativan mahalaukun tai suolen tukostilan. Suolitukoksen oireita ovat oksentelu, syömättömyys, vaisuus ja ulostamattomuus.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran kesäkuussa 2021.

Katso myös: Mikä on koiran rasvapatti?

Mikä on koiran rasvapatti? 0:42
Katso, miten tunnistat koiran rasvapatin.

Lue myös:

    Uusimmat