Kuulokoje hankitaan usein vasta lähipiirin painostuksesta. Koska kojetta hävetään, moni keksii omia keinoja selviytyä huonon kuulon kanssa.
– Keskimäärin kuulokoje hankitaan vasta seitsemänkymppisenä, vaikka ongelmia on usein ollut jo viisikymppisestä asti, Juha Hakala sanoo.
Ihmiset taistelevat omin keinoin huonontunutta kuuloa vastaan.
– Istutaan parempi korva edellä ja hakeudutaan lähemmäs hiljaa puhuvaa. Monelle lienee myös tuttu tilanne, että isovanhemmilla käydessä television äänenvoimakkuus on maksimiasetuksilla. Turhamaisuutta vai mitä, mutta ihminen keksii selviytymiskeinoja, Hakala sanoo.
Myös Kuuloliiton ylilääkäri Mari Havia sanoo, että ihmiset pyrkivät kuulon laskiessa muuttamaan omaa käytöstään tajuamatta sitä itsekään.
– He jättäytyvät pois sellaisista vaikeista tilanteista, joissa eivät kuule. Sosiaalinen eristäytyminen on kuulo-ongelmaisten ikäihmisten suurin uhka, Havia sanoo.
Kuulokoje kuin silmälasit
Mikä kuulokojeen hankkimisessa sitten on niin kamalaa?
– Ihmiset vähän häpeilevät, että mitähän toiset nyt ajattelevat, kun minulla on tämä "vanhusten ja vammaisten apuväline". Mielikuva johtuu osin siitä, että kuulokojeen hankinta on aina tullut ensisijaisesti eteen erikoissairaanhoidon kautta, Hakala sanoo.
– Kuulokojeen hankkiminen ei ole henkisesti mikään läpihuutojuttu. Mutta jos asiantuntija oikeasti käy potilaan kanssa tarkkaan läpi kuulokojeen toiminnan ja sen tuoman avun, ei sellaista henkilöä juuri ole, joka ei sitä suostuisi edes kokeilemaan, Havia lisää.
Hakala muistuttaa, että huonontunut kuulo ei ole millään tavalla poikkeavaa esimerkiksi huonontuneeseen näköön verrattuna.
– Kuulokojeen voi ihan hyvin hankkia samalla tavalla kuin silmälasitkin.
Studio55.fi/Piia Simola
Näin huonokuuloisuutta hoidetaan
Tunnista nämä hälytysmerkit kuulossasi!
Ihmisen persoona voi muuttua kuulonaleneman myötä
Nykyajan työelämä on haaste kuulolle
Kuulokojeen käyttö ei huononna kuuloa
Pikkulapsena kuuroutunut: Kuurous ei ole este!
Kuvat: Colourbox.com