Näin hurjasti leviävä omikron vaikuttaisi sairaalan ja pelastustoimen toimintaan sekä Finnairiin: "Pulaa on enemmänkin henkilökunnasta"

Oulu valmistautuu koronan omikronmuunnoksen aiheuttamaan tartuntapiikkiin.

Uudellamaalla HUS on varoittanut, että herkästi leviävä koronaviruksen omikronmuunnos aiheuttaa riskin koko erikoissairaanhoidon toimintakyvylle, sillä henkilökunta joutuu olemaan pois töistä pitkään omikrontartunnan saatuaan.

Pohjois-Pohjanmaalla koronan ilmaantuvuusluku on korkea, sillä alueella liikkuu paljon deltavarianttia.

Hallintoylihoitaja Päivi Laurila Pohjois-Pohjanamaan sairaanhoitopiiristä sanoo, että Oulussa vaikuttaa siltä, ettei omikronaalto ole vielä saapunut kaupunkiin – mutta jonkinasteisen omikronaallon tulo on todennäköistä.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa (OYS) on kuitenkin varauduttu kasvaviin potilasmääriin.

– Tehohoitopaikat ovat toistaiseksi riittäneet. Pulaa on enemmänkin henkilökunnasta kuin tehohoitopaikoista tai laitteista. Siksi olemme sulkeneet kaksi vuodeosastoa, jotta henkilökuntaa on pystytty kohdentamaan tehohoitoon ja muille aukioleville toiminnoille, Laurila kertoo MTV Uutisille.

– Tällä hetkellä hoidamme päivystyksellistä tai kiireellistä hoitoa vaativat potilaat. Poliklinikoilla on jonkin verran toimintaa, josta voidaan vielä harkita leikattavaksi. 

Viime kuukautena sairaalahoidossa on ollut kohtalaisen vakaa määrä potilaita. Määrät ovat vaihdelleet 20–29 potilaasta, ja tehohoidossa 6–10 potilasta.

Omikronaallon kasvattamat tartuntamäärät kasvattavat myös sairaalahoidon tarvetta, ennakoi OYS:in halllintoylihoitaja Pirjo Lukkarila.

– Jos tartuntoja tulee enemmän, joka tapauksessa sairaalaan joku osa ihmisistä ohjautuu. Sitä kautta sairaalahoidon tarve tulee lähikuukausina olemaan koko ajan mukana.

Pelastuslaitoksella valmistaudutaan

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Mika Haverinen kertoo, että koronatilanne on ollut rauhallinen paloaseman osalta.

Jos tartunnat lisääntyisisivät voimakkaasti, voisi vaikutuksia olla myös pelastuspalveluihin.

– Viime kädessä mietitään, miten valmiutta pystytään ylläpitämään ja onko joitakin paloasemia, joissa mennään pienemmällä vahvuudella hätätilanteessa, jos ei saada kaikkia sijaisuuksia täytettyä, Haverinen kertoo.

Jos henkilöstöä sairastuu paljon, tehtäviä voidaan joutua esimerkiksi priorisoimaan. Hän kuitenkin uskoo, että tehtävät saadaan hoidettua.

– En usko, että tällä tulee asiakkaisiin nähden olemaan mitään vaikutusta kuitenkaan, Haverinen sanoo.

Finnair ei ole perunut lentoja

Ympäri maailman peruttiin yli 8 000 lentoa jouluviikonlopun aikana, selviää Flight Aware -sivuston seurannasta.

Lentoja on peruttu ympäri maailman henkilöstön sairaustapausten vuoksi. Syynä on muun muassa koronaepidemia, minkä vuoksi lentoyhtiöiden on ollut vaikea saada lennoille henkilökuntaa.

Suomessa lentoyhtiö Finnair ei ole joutunut perumaan lentoja lentohenkilöstön sairaustapausten vuoksi.

Finnairilta kuitenkin kerrotaan, että varallaolovan lentävän henkilöstön määrää on kasvatettu ja resurssien tarvetta seurataan. Finnair ei kerro, kuinka paljon varallaolevan henkilöstön määrää on kasvatettu.

Lue myös:

    Uusimmat