Näin Kalifornian historiallisen maastopalon epäillään saaneen alkunsa – epäilty sytyttäjä otettu kiinni

Pelastusviranomaisten mukaan palo ei ole lainkaan hallinnassa.

Kalifornian pohjoisosassa valtoimenaan riehuva maastopalo on ehtinyt äityä yhdeksi osavaltion historian suurimmista, kertovat viranomaiset.

Niin kutsuttu Park Fire on polttanut maastoa jo noin 142  000 hehtaarin eli noin 1  420 neliökilometrin alueella ja on täten seitsemänneksi suurin osavaltion historiassa.

Pelastusviranomaisten mukaan palo ei ole lainkaan hallinnassa, vaikka sen taltuttamiseen on osallistunut noin 2  500 ihmistä apunaan toistakymmentä helikopteria sekä useita lentokoneita.

Sytyttäjäksi epäilty otettu kiinni

Palo syttyi keskiviikkona Butten piirikunnassa lähellä Chicoa ja oli jo tuntien sisällä tuhonnut laajan alueen Buttessa sekä läheisessä Tehaman piirikunnassa.

Poliisi otti torstaina kiinni 42-vuotiaan miehen palon vuoksi. Hänen epäillään työntäneen palavan auton rotkoon ja sytyttäneen täten maastopalon.

Evakuointimääräys 4 000 ihmiselle

Maastopalo roihuaa pääosin maaseutuisella ja vuoristoisella alueella lähellä Chicon kaupunkia noin 145 kilometriä pohjoiseen osavaltion pääkaupungista Sacramentosta. Palon vuoksi on annettu evakuointimääräys päälle 4  000 ihmiselle.

Maaston jyrkkyys ja tuulet ovat lietsoneet palon leviämistä, kertovat pelastusviranomaiset. Alueelle on kuitenkin odotettavissa aiempaa matalampia lämpötiloja sekä kosteampaa säätä.

Chico sijaitsee vain reilun 20 kilometrin päässä Paradisen kaupungista, joka kärsi mittavia vahinkoja vuonna 2018 palossa, jossa kuoli 85 ihmistä. Kyseistä maastopaloa on pidetty osavaltion historian tappavimpana.

Tämänviikkoisen maastopalon räjähdysmäisen leviämistahdin vuoksi Paradisen asukkaat ovat jälleen vaarassa joutua evakkoon.

Tutkijoiden mukaan ilmastonmuutos tekee äärimmäisistä sääilmiöistä, kuten helleaalloista, todennäköisempiä, pitkäkestoisempia ja voimakkaampia.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat