Näin keräilijöiden himoitsema olympiasoihtu palasi maailmalta kotiin – "Hän sai luvan viedä sen kolmen vuoden ajaksi"

7:47img
Tulli haki olympiasoihdun Yhdysvalloista takaisin Suomeen.
Julkaistu 16.03.2024 15:46
Toimittajan kuva

Päivi Hannula

paivi.hannula@mtv.fi

@paivihannula

Helsingissä sijaitsevasta urheilumuseosta löytyy monenlaisia harvinaisuuksia. Museon arkistosta löytyi muun muassa olympiasoihtu, joka luovutettiin Helsingin olympiastadionilla sijaitsevalle urheilumuseolle vasta muutama vuosi sitten. Viiden jälkeen -ohjelma tutustui museon aarteisiin.

Amerikkalainen keräilijä oli kerännyt kaikkien eri olympialaisten olympiasoihtuja. Taisi olla niin, että vuoden 1952 olympiasoihtu häneltä puuttui. Kun näitä messinkisiä soihtuja on ollut silloin tällöin huutokauppakamarin myytävänä, hän osti sieltä soihdun, kertoo kokoelmapäällikkö Ossi Viita Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHDOSTA.

Hän sai luvan viedä sen kolmen vuoden ajaksi Yhdysvaltoihin. Kun hän ei sitä palauttanut, viranomaiset alkoivat toimia ja hakivat soihdun pois, Viita sanoo.

Soihdusta oli vuonna 2014 järjestetyssä huutokaupassa maksettu 90 000 euroa. Kun soihtu ei palautunut ajallaan kotimaahan, Suomen museovirasto teki asiassa tutkintapyynnön. 

Suomen Tulli paikansi soihdun ja kävi noutamassa sen takaisin kotimaahan vuonna 2020.

Tällaisia harvinaisuuksia kodeista löytyy

Huutokauppoihin päätyvät Helsingin olympialaisten soihdut ovat useimmiten niitä, jotka aikoinaan katosivat olympiasoihtuviestin matkalta Kreikasta Suomeen.

Himoitut soihdut ilmestyvät välillä huutokauppoihin, mutta Suomen ulkopuolelle niitä ei saa pysyvästi luovuttaa.

Myös muunlainen olympialaisiin liittyvä esineistö kiinnostaa keräilijöitä, toki arvoa on myös MM-kisojen esineistöllä.

Kun edellinen sukupolvi on kerännyt jotain esineitä ja seuraavaa se ei kiinnosta, meille tulee yksityishenkilöiltä aika paljon vanhoihin olympialaisiin liittyviä esineitä, painotuotteita ja myös asiakirjamateriaalia.

Katso jutun videolta, millaisilla arvokisoihin liittyvällä esineistöllä on kysyntää.

Tuoreimmat aiheesta

Museot