Yksi Helsingin vuoden 1952 olympialaisten olympiasoihduista on palannut Suomeen. Tulli kertoi päättäneensä asiaan liittyneen rikostutkinnan ja siirtäneensä soihdun tiistaina Suomen Urheilumuseosäätiöön.
– Museovirasto on asettanut soihduille maastavientikiellon niiden arvon takia, mutta kyseinen soihtu oli huutokaupattu yhdysvaltalaiselle ostajalle. Olen ymmärtänyt, että hän sai muutamaksi vuodeksi luvan, mutta piti palauttaa ja kun ei palauttanut, Tulli käytti viranomaisteitä, Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus Tahdon kokoelmapäällikkö Ossi Viita kertoi STT:lle.
Viita kertoi, että Helsingin 1952 olympialaisten soihtuviestiä varten tehtiin alun perin 15 soihtua, joiden maljaosa on hopeaa ja varsi visakoivua. Näistä neljä on Tahdon kokoelmissa.
– Aika nopeasti ennen olympialaisia todettiin, että 15 ei riitä. Niitä varastettiin, osa saattoi hajotakin, kun olympiatuliviesti alkoi Kreikasta. Sen takia valmistettiin nopeasti seitsemän vähän halvempaa, joissa malja ei ole hopeaa vaan messinkiä ja varsi tavallista koivua. Näitä soihtuja luovutettiin kisojen jälkeen viestitoimikunnan jäsenille, ja ne ovat kulkeutuneet suvuissa eteenpäin. Niitä on tullut huutokauppoihin, Viita kertoi.
Tiistaina Urheilumuseosäätiölle luovutettu soihtu on yksi seitsemästä halvemmasta versiosta. Viidan mukaan ei ole tietoa, käytettiinkö kyseistä soihtua olympiatulen kuljettamiseen 1952.
– Hyvin todennäköisesti sitä käytettiin, mutta mitään varmuutta ei ole, Viita sanoi.
Urheilumuseosäätiöllä oli entuudestaan yksi seitsemästä lisäsoihdusta.
Entä missä on se soihtu, jolla Paavo Nurmi sytytti olympiatulen Helsingin olympiastadionilla?
– Sitä kaikki aina kysyvät. Olisihan se ollut fiksua merkata, mutta sitä ei silloin tajuttu tehdä. Usein unohtuu, että Hannes Kolehmainen odotti tornissa ja siellä oli myös tulimalja. Kun Paavo Nurmi toi tulen kentälle, viisi jalkapalloilijaa juoksutti portaita pitkin tulen Hannekselle torniin, Viita kertoo.