Hallitus pitää tiedotustilaisuuden kehysriihen annista ja koronakriisistä kello 14 alkaen. MTV Uutiset seurasi tilaisuuden antia tässä artikkelissa hetki hetkeltä.
Säätytalolla neuvoteltiin ennen kaikkea siitä, kuinka koronakriisiä ja sen aiheuttamaa talousahdinkoa yritetään vastustaa.
Hallituksen tiedotustilaisuudessa paikalla olivat pääministeri Sanna Marin (sd.), valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.), sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.), opetusministeri Li Andersson (vas.) ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.).
15.09: Tiedotustilaisuus on päättynyt!
15.08: Hallitus on ottamassa käyttöön hallitusohjelmassa määritellyn poikkeusolojen mekanismin, joka mahdollistaa talouden elvyttämisen miljardilla eurolla. Valtiovarainministeri Kulmuni ei vastauksessaan juuri täsmennä, mitä tämä käytännössä tarkoittaa.
Tänään päätetty lisätalousarvio on suuruudeltaan 4,1 miljardia.
15.03: Suojavarusteiden hankkimisen osalta päätettiin 600 miljoonan euron lisärahasta. Hallitukselta kysytään, missä määrin se kohdistuu juuri kotimaiseen valmistustoimintaan.
– En osaa tarkkaan sanoa, missä määrin tämä kohdistuu kotimaiseen hankintaan tai ulkomaiseen valmistukseen, pääministeri Marin sanoo.
14.57: Valtiovarainministeri Kulmunin mukaan lyhyellä aikavälillä valtio voi koronakriisistä nousemiseksi harjoittaa reilustikin elvyttävää talouspolitiikkaa. Esimerkiksi infrastruktuurihankkeet ovat tyypillisesti tässä mielessä nopeasti liikkeelle lähteviä elvytyshankkeita.
14.54: Siirrytään toimittajien kysymyksiin. Hallitukselta kysytään, mikä on arvio siitä, koska koronavirusrajoituksista päästään irroittautumaan.
– On pakko sanoa, että aivan vielä näistä rajoitustoimista luopumisen aika ei ole. Tilanne vaatii meiltä kaikilta kestävyyttä, Marin sanoo.
Heti, kun tilanne näyttää paremmalta uusien tapausten määrän, tehohoidon täyttöasteen ja väestön immuniteetin tason osalta, rajoitustoimia tullaan Marinin mukaan purkamaan. Uudenmaan rajoitukset kestävät näillä näkymin 19. huhtikuuta asti.
14.52: – Mennään kevättä kohti. Kyllä se valo siellä tunnelissa alkaa näkyä, Henriksson jatkaa.
14.50: – Kun eletään poikkeusoloissa, on syytä muistaa oikeusvaltion tärkeitä ja vahvistaa kansalaisten luottamusta oikeuden hoitoon, Henriksson sanoo.
Esimerkiksi tuomioistuimia tuetaan lisätalousarviossa erillisillä tukirahoilla.
14.48: Oikeusministeri Henriksson: Sairaanhoitopiireille koronakriisistä koituvat lisäkustannukset tullaan korvaamaan valtionosuuksista. Myös kuntien yhteisöveron jako-osuutta korotetaan ja peruspalvelujen valtionosuuksia korotetaan vuoden 2020 ajaksi.
14.43: Opetusministeri Anderssonin mukaan hallitus jatkaa oppivelvollisuuden laajentamisen eteen tehtävää työtä.
Uudistusta ei siis peruta esimerkiksi erinäisten kuntatoimijoiden toiveista huolimatta.
14.41: Lapsia ja nuoria koskeva tukipaketti valmistellaan toukokuun lisätalousarvioon. Tällä paketilla pyritään paikkaamaan aukkoja, joita poikkeusolojen koulunkäynti tällä hetkellä tuottaa.
14.41: Ministeri Anderssonin mukaan suomalainen yhteiskunta pitää myös poikkeusoloissa kiinni sivistyksen merkityksestä.
– On myös selvää, että kriisin jälkeen tullaan tarvitsemaan panostuksia opetuksen tukeen ja lasten ja nuorten hyvinvointiin, Andersson toteaa.
14.39: – Jotta urheilun ja liikunnan alan toimijat selviävät tästä välittömästä kriisistä, ehdotamme 19,6 miljoonan euron määrärahalisäystä, Andersson sanoo.
14.38: Kulttuuri- ja urheilualoja tuetaan yli 60 miljoonan euron tukipaketilla. Kulttuurin ja taiteen alalla menetettyjä lipputuloja korvataan 40 miljoonan euron edestä.
14.36: Sosiaali- ja terveysalan järjestöille tullaan myöntämään miljoonien eurojen tukipotti.
14.35: Sosiaaliturvamenojen arvioidaan nousevan miljardilla eurolla, kertoo ministeri Andersson.
14.34: Opetusministeri Li Anderssonin mukaan vanhemmat, jotka ovat olleet koronakriisin aikana palkattomalla vapaalla hoittamassa alle 10-vuotiaita lapsia, voivat hakea tukea, joka on suuruusluokaltaan 724 euroa kuukaudessa.
14:27: On tärkeää, että hallitus pitää kiinni tavoitteestaan Suomen hiilineutraaliudesta, sanoo Ohisalo.
– Suomen tulee olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä, Ohisalo kommentoi.
14.26: Myös harmaata taloutta vastustetaan useilla miljoonilla euroilla, Ohisalo kertoo.
14.25: Rajojen sulkemisen kustannuksien kattamiseksi Rajavartiolaitokselle on myönnetty 8,4 miljoonan euron lisämääräraha. Poliisille myönnetään 10 miljoonaa euroa lisää vuodelle 2021. Poliisi tarvitsee Ohisalon mukaan esimerkiksi lisää kalustoa.
14.24 Hallitus on sitoutunut korvaamaan Veikkauksen peleistä saatavien voittovarojen pudotuksen järjestökentälle, esimerkiksi urheilu- ja kulttuurialoille, vuoden 2020 osalta.
14.22: Yrittäjien työttömyysturvaa varten tehdään noin 272 miljoonan euron menolisäykset.
14.20: Puhujana on sisäministeri Maria Ohisalo.
– Koronakriisi koettelee etenkin pienituloisia, lomautettuja ja pätkätöitä tekeviä, Ohisalo sanoo.
14.19: Työllisyystoimiin tullaan palaamaan syksyn budjettiriihessä.
14.17: – Suomi ottaa lyhyellä aikavälillä kaksinumeroisen miljardimäärän lainaa, sanoo Kulmuni.
14.16: Toukokuussa tullaan Kulmunin mukaan antamaan toinen lisätalousarvio. Tuolloin tullaan täsmentämään kuntia koskevia toimia.
14.15: Lisätalousarvion mittaluokka on kokonaisuudessaan 4,1 miljardia. Kuluvalle vuodelle tästä summasta on 3,6 miljardia.
14.14: Alle 10-vuotiaiden lapsien vanhemmille tullaan korvaamaan tulonmenetyksiä, kun vanhemmat ovat joutuneet jäämään pois töistä koulujen sulkeuduttua.
14.13: Äänessä on valtiovarainministeri Katri Kulmuni. Ulkomaalaiset lainantajat luottavat yhä Suomeen ja valuuttana on vakaa euro, joten tällä hetkellä Suomi ei ole Kulmunin mukaan samassa pakkoraossa kuin 1990-luvulla.
14.10: –Tärkeimmät kriteerit, joilla arvioimme rajoitustoimenpiteiden oikea-aikaista purkua ovat tapausilmaantuvuus ja sen muutokset, tehohoidon täyttöaste ja väestön immuniteetin taso, sanoo pääministeri Marin.
14.09: Hallitus on asettanut tänään työryhmän, joka miettii osaltaan myös tämänhetkisistä rajoittavista toimenpiteistä irtaantumista. Ryhmää johtaa valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki.
14.08: Talouspolitiikan pidemmistä linjauksista tullaan kertomaan elokuussa hallituksen budjettiriihessä.
14.07: Kunnille on luvassa suoria tukia vähintään miljardin euron edestä.
14.06: Yritysten tukemiseen kohdennetaan noin miljardi euroa. Suojavarusteiden, laitteiden ja lääkkeiden hankintaan ohjataan 600 miljoonaa euroa.
14.05: On selvää, ettemme selviydy vaurioitta. Tilanne vaatii sisua meiltä kaikilta, sanoo pääministeri Marin.
14.04: Tiedotustilaisuus alkaa!