Koronaviruksella on paljon lieveilmiöitä. Vaikutukset iskevät myös kansainväliseen huumekauppaan.
New Yorkissa vankilassa viruva kolumbialainen Daniel Rendón halusi päästä sellistä ystävänsä asuntoon koronavirusta pakoon. Kotimaassaan oikeistolaisissa kuolemanpartioissa toiminut Rendón, lempinimeltään don Marío, odottaa tuomiota huumekaupasta ja terrorismista.
Rendónilla on sydänvika, ja hänen asianajajansa mukaan vankilassa Brooklynissa, missä häntä pidetään, on todettu ainakin kymmenen koronatartuntaa. Rendón voisi käyttää asunnossa ollessaan sähköistä pantaa sanoo, asianajaja Johanna Zapp.
Asuntoa tarjonnut mies on Rendónin vanha vankituttu La Picotan vankilasta Bogotássa. Yhdysvaltain Viranomaiset kieltäytyivät ehdotuksesta.
Lue myös koronakriisin vaikutuksista Suomen huumekauppaan: Huumeiden katuhinnat nousseet koronakriisin takia, aineiden saatavuus kuitenkin vielä lähes ennallaan – nuoresta asti huumeita käyttänyt Roni: "En pärjää ilman opiaatteja"
Kartellit pinteessä
Rendón ei ole ainoa huumekauppias, jota koronavirus vaivaa.
Esimerkiksi meksikolaisten kartellien kerrotaan kärsivän viruksen aiheuttamasta lento- ja laivaliikenteen hiipumisesta.
Liikenne Yhdysvaltoihin on vähentynyt. Kiinasta ei myöskään tule väärennettyjä kulutustuotteita, joiden kauppaa huumekartellit kontrolloivat.
Niinpä väärennösten jälleenmyyjät eivät kykene maksamaan suojelurahoja kartelleille. Meksikossa jotkut kauppiaat ovat pyytäneet suojakseen jopa kansalliskaartin.
Aiemmin kartellit ovat hankkineet kemikaaleja muun muassa Kiinasta erityisesti synteettistä opioidia, fentanyylia, varten.
Koronapandemian oletettu syntyseutu, Hubein maakunta, on keskeinen alue voimakasvaikutteisen ja vaarallisen fentanyylin valmistusketjussa. Nyt kemikaaleista on Meksikossa pulaa, kun koneet pysyvät maassa. Tämä tarkoittaa ennemmin tai myöhemmin huumeen hinnan nousua.
Meksikossa Sinaloan kartelli joutui nostamaan jo metamfetamiinin hintaa katukaupassa kuusinkertaiseksi. Sama näkyy muuallakin, esimerkiksi Argentiinassa kokaiinin hinta on moninkertaistunut.
Tämä voi vähentää asiakkaita ja osaltaan myös lisätä rikollisuutta, kuten ryöstöjä, kun käyttäjien pitää saada kustannettua ostoksensa. Voi ajatella, että myös kartellien väliset taistelut lisääntyvät, kun markkinat kiristyvät.
Pienkoneiden huumelennot lisääntyneet
Huumekuriirit ovat kuljettaneet lastejaan eri keinoin kaupallisilla lennoilla. Kun niitä ei ole, huumelennot pienkoneilla ovat lisääntyneet muun muassa Karibian alueella.
Konstit ovat tunnetusti monet. Eräs kolumbialainen huumekauppias kuljetti lastia lentokoneella, joka oli rekisteröity ambulanssikäyttöön.
Vaikka pienkoneliikenne on kasvanut, edelleen huumeita Etelä-Amerikasta muualle viedään runsaasti meritse.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti äskettäin, että maan kaksinkertaistaan sotalaivojensa ja sotilaidensa määrää Karibialla ja Tyynellämerellä estääkseen sen, etteivät kartellit käytä hyväkseen koronaviruksen aiheuttamaa tilannetta.
Päätöksessä on aimo annos ulkopolitiikkaa.
Yhdysvallat painottaa Karibian aluetta, eli itäisen Kolumbian ja Venezuelan rannikkoa. Tarkoituksena on horjuttaa Venezuelaa johtavan Nicolás Maduron epäsuosittua hallintoa, jota esimerkiksi Washington syyttää huumekauppaan osallistumisesta.
Suuri osa Etelä-Amerikasta, Kolumbiasta ja Ecuadorista, pohjoiseen menevästä huumemeriliikenteestä kulkee kuitenkin Tyynenmeren kautta. Alueella toimii lähes 20 rikollista järjestöä, eli kauppa käy.
– Ehkä ainoa toivo on koronavirus, jos se laskee (kokaiinin) tuotantoa, mutta sitä ennen kysyntä on ollut kovaa useilla markkinoilla, sanoo kolumbialaisen rauhanjärjestö Paresin apulaisjohtaja Ariel Ávila.
Hinnat nousevat Euroopassa
Euroopan markkinoilla koronaviruksen vaikutus näkyy ainakin hinnoissa.
Esimerkiksi Lontoossa liikkumisrajoitukset ja poliisin tekemät autojen tarkistukset ovat saaneet välittäjiä varpailleen ja varomaan liikkeitään entistä tarkemmin.
Brittimedian mukaan jotkut asiakkaat ovat siirtyneet kokaiinista kannabikseen, kun oleminen neljän seinän sisällä venyy.
Espanja on merkittävä etappi ja markkina kokaiinin ja kannabiksen reitillä Latinalaisesta Amerikasta Eurooppaan.
Erityisesti Galiciassa luoteisessa Espanjassa koronavirus ei ole ainakaan vielä pysäyttänyt salakuljetusta.
Viranomaiset ovat viime viikkoina pidättäneet paljon epäiltyjä ja takavarikoineet tonnikaupalla huumeita ja muovikasseittain eurosetelitukkuja.
– Tahti ei ole hiljentynyt. Ero aiempaan on, että nyt he pystyvät salakuljettamaan keskellä päivää, kun kukaan ei ole näkemässä, eräs poliisiviranomainen kertoi El País -lehdelle Andalusiassa.
Toisaalta jos ei ole kukaan siviili näkemässä epämääräistä toimintaa, viranomaisille tyhjät kadut ovat myös etu.
Eteläiseen Espanjaan tulee paljon hasista Pohjois-Afrikasta, erityisesti Marokosta.
Kun lasti on saatu Gibraltarinsalmen yli rantaan, se pitää saada äkkiä kätkettyä ja jaettua osiin. Ja diileritkin on nyt helpompi havaita.
– Mitä he tekevät, kun ovat päässeet tänne? Miten he pääsevät huumeisiin käsiksi? Teitä valvotaan ja ne ovat tyhjempiä kuin koskaan, eräs kansalliskaartilainen kuvaa tilannetta.