Näin koronavirus livahtaa elimistöön ja tällaisen sekasorron se saa aikaan: "Infektio on kaoottinen prosessi" – kurkista ihmisen sisään ja katso itse!

koronavirus 3D
Shutterstock / Lightspring
Julkaistu 14.05.2020 06:29
Toimittajan kuva
Juho Lauri

juho.lauri@mtv.fi

Video havainnollistaa, kuinka helposti virus pääsee ihmisen elimistöön ja alkaa vaikuttaa kehossamme.

Koronaviruksen portti elimistöön on ACE2-proteiini, jota löytyy runsaasti muun muassa ihmisen nenän ja suun limakalvoilta. Nenä ja suu ovatkin yleisesti ottaen tartunnan alkamispiste ihmisen kehossa. 

Jyväskylän yliopiston dosentti ja virustutkija Matti Jalasvuori kertoo, että uusi koronavirus tarttuu poikkeuksellisen tiukasti juuri tähän kyseiseen proteiiniin.

– SARS-CoV-2 (koronavius) näyttää tarttuvan videolla nähtävään ACE2-proteiiniin tiukemmin kuin vuosituhannen vaihteen jälkeen levinnyt SARS-CoV Sars-virus). Se lienee ainakin yksi syistä, miksi virus ylipäätään ehtii löytää sopivan isäntäsolun ennen kuin tuhoutuu tavalla tai toisella, Jalasvuori kertoo.

Jalasvuoren mukaan vaaralliseksi uusi koronaviruksen tekee se, että immuniteettia siihen ei näytä olevan kellään.

– Ei ole rokotettakaan, jolla immuniteetin saisi tuotettua ilman virusinfektiota.

– Etäisyys onkin tällä haavaa paras keino hidastaa viruksen etenemistä ennen rokotetta, Jalasvuori toteaa.

"Infektio on kaoottinen prosessi"

Kun infektiota tarkastellaan solutasolla, tekee tartunta hallaa ihmiskehossa monella eri tasolla ja se vaikuttaa useissa elintärkeissä kudoksissa.

Jalasvuori haluaa korostaa, että välillä virus itsessään ei ole syypää kaikkiin reaktioihin, vaan oireisiin vaikuttaa myös se, miten virus saa kehon toimimaan tartuntatilanteessa.

– Infektio on kaoottinen prosessi, jossa jokin voi aina mennä kehossa mönkään. Aina vaikutus ei olekaan suoraan viruksesta itsestään johtuva. Ylikierroksilla virustorjuntaan lähtevä immuunijärjestelmä voi olla aivan yhtä haitallinen ellei jopa haitallisempi.

Jalasvuori kertoo lisää koronaviruksista uudessa kirjassaan Kosmoksen kapellimestari (Docendo).

Yläpuolelta löytyvä video näyttää, miten korona kulkeutuu kehossa alueelta toiselle ja miksi tartunta voidaan pitää hengenvaarallisena.

Video: Reuters.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus