Lehtisaaren uhria rääkättiin ja myöhemmin ammuttiin suoraan päähän – taposta syytetty mies tunnusti ampumisen hätäkeskukselle: "Olin sekavuuspäissäni"

Helsingin Lehtisaaressa tapettua 27-vuotiasta miestä ammuttiin yllättäen päähän. Aiemmin tänä vuonna mies joutui vakavan väkivallan uhriksi samalla asunnolla. Asia selvisi oikeudenkäynnissä, joka alkoi tänään Helsingin käräjäoikeudessa.

Taposta syytetään 32-vuotiasta miestä. Syyttäjän mukaan mies ampui uhria kaliiperin .45 pistoolilla keskelle otsaa lähietäisyydeltä, kun tämä istui surma-asunnon takkahuoneen sohvalla yhdessä ampujan aviopuolison kanssa.

Laukauksia oli vain yksi. Luoti tunkeutui miehen kallon lävitse ja teki tuhojaan.

Henkirikos tapahtui 14. huhtikuuta. Uhrille hälytettiin apua vasta kaksi päivää myöhemmin. 

Ampuja soitti hätäkeskukseen itse

Hätäkeskuspuhelin soitti taposta syytetty mies.

Puhelun aikana hän tunnusti ampuneensa uhrin ja pyysi, että paikalle lähetettäisiin poliisi. 

Puhelu kuunneltiin oikeussalissa.

Nauhoitteella mies kertoo, että oli tapahtumien aikaan "sekavuuspäissään", ja että hänen paikalla oleva vaimonsa on tapahtuneesta sokissa. Mies kertoo, että henkirikos tapahtui jo kaksi päivää aiemmin.

Puheluun osallistuu myös vaimo. 

Nainen on puhelun aikana itkuinen ja päivittelee, miten hirveästä asiasta on kyse. Hän kertoo hätäkeskuspäivystäjälle asunnon osoitteen. Hän kertoo myös, että juuri ennen ampumista uhri oli uhkaillut häntä kääntöveitsellä. 

Naisen mukaan hänen aviomiehensä oli varoittanut uhria veitsen heiluttelusta jo aiemmin ja kertonut, ettei sellaista sallittaisi pariskunnan kodissa. 

Nainen kertoi myös, että uhri olisi jo aiemmin kiristänyt ja painostanut häntä, sillä tämä tiesi hänen olevan rikkaasta suvusta.

Kun ensihoito ja poliisit saapuivat puhelun päätteeksi paikalle, uhri löydettiin asunnosta elottomana. 

Taposta syytetty kiistää

32-vuotias mies kiistää tapposyytteen. Hän kuitenkin myöntää laukaisseensa aseen ja myöntää syyllistyneensä kuolemantuottamukseen.

Puolustuksensa mukaan hänen tarkoituksenaan oli vain säikäyttää ja pysäyttää 27-vuotias mies, joka puolustuksen mukaan uhkasi hänen vaimoaan tilanteessa veitsellä. 

Puolustuksen mukaan 32-vuotias mies ampui uhrin vahingossa, ja kyse oli joka tapauksessa hätävarjelusta.

MTV Uutiset raportoi henkirikoksen tapahtumapaikalta tuoreeltaan huhtikuussa. Katso raportti alta:  

Syytteessä myös ampujaksi väitetyn miehen aviopuoliso

Aiemmin taposta epäiltynä oli myös 34-vuotias aviopuoliso, mutta hän vapautui henkirikosepäilystä poliisin esitutkinnan aikana. 

Naista syytetään asiaan liittyen kuitenkin pelastustoiminnan laiminlyönnistä, sillä hän ei hälyttänyt uhrille heti apua. Nainen kiistää tämän syytteen sillä perusteella, että uhri kuoli päähän ammuttuna heti, eikä häntä olisi voinut enää auttaa.

Lisäksi naista syytetään ampuma-aserikoksesta, kuten ampujaksi syytettyä miestä. Nainen kiistää myös tämän syytteen. Puolustuksen mukaan surma-ase ei ole ollut naisen hallussa, vaikka hän olisikin ollut aseesta tietoinen.

Nainen on saanut syytteen myös huumausaineen käyttörikoksesta, sillä hän oli tapahtumien aikaan käyttänyt kannabista ja kokaiinia.

Aineita takavarikoitiin hänen asunnoltaan. Hän myöntää tämän, mutta puolustuksensa mukaan aineet kuuluivat hänen aviomiehelleen.

Uhrin omaiset: Mies ammuttiin teloitustyylisesti

Uhrin lähiomaista oikeudessa edustaa asianajaja Kari Eriksson. Hän luonnehti henkirikosta oikeudessa "teloitustyyliseksi". Hänen mukaansa 27-vuotiaalla miehellä ei ollut mitään mahdollisuutta puolustautua tilanteessa. 

Erikssonin avustama omainen vaatii oikeudessa tuntuvia korvauksia syytetyiltä.

Henkirikokseen liittyvien syytteiden lisäksi kolmekymppistä pariskuntaa syytetään useammasta aiemmin tänä vuonna tapahtuneesta törkeästä rikoksesta, jotka kohdistuivat samaan 27-vuotiaaseen uhriin. 

Tähän liittyen asiassa on syytettynä myös 31-vuotias mies, joka ei liity henkirikokseen.

Syyttäjän mukaan uhria rääkättiin tammikuussa vakavasti ja tähän kohdistettiin vakavaa fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa.

Uhria rääkättiin vakavasti

Syyttäjän mukaan syytetyt miehet muun muassa löivät uhria, pakottivat tämän tulikuumaan suihkuun ja aiheuttivat miehen selkään pisto- ja viiltohaavoja heittelemällä tätä veitsellä. 

Miehen suuhun myös laitettiin lasten lelumoottorisaha ja tätä potkittiin.

Syyttäjän mukaan mies myös pakotettiin työntämään noin 12-senttinen lasten lelu anaaliinsa. 

Tekojen yhteydessä mies syyttäjän mukaan ryöstettiin pakottamalla tämä luopumaan autonsa omistuksesta. Auto myytiin eteenpäin. 

Syyttäjän mukaan 34-vuotias nainen ei osallistunut väkivaltaan, mutta seurasi tilannetta vierestä ja hyväksyi teot. 

Välikohtaus tapahtui naisen asunnolla Helsingin Lehtisaaressa ja kesti syyttäjän mukaan pitkään. Syytteen mukaan teot ajoittuvat noin vuorokauden ajalle, alkaen keskiviikkoillasta 11. tammikuuta. 

Uhri päästettiin lähtemään asunnolta syyttäjän mukaan vasta seuraavan päivän iltana, kun hän oli alistunut luopumaan autonsa omistuksesta. Syyttäjän mukaan uhri kertoi tapahtuneesta myöhemmin muun muassa läheisilleen itse.

Kolmikko kiistää

Tammikuun tapahtumien johdosta kolmikkoa syytetään törkeästä ryöstöstä, törkeästä seksuaalisesta kajoamisesta sekä törkeästä vapaudenriistosta.

Viimeisin nimikkeistä liittyy siihen, ettei uhria syyttäjän mukaan päästetty lähtemään asunnolta noin vuorokauteen.

34-vuotias nainen kiistää kaikki syytteet. Naisen mukaan hän ei osallistunut tekoihin millään tavalla. Hänen puolustuksensa mukaan syyttäjä on sotkenut autoon liittyvät asiat ja pahoinpitelytilanteen yhteen, vaikka niillä ei ole yhteyttä.

Puolustuksen mukaan 27-vuotias mies oli naiselle velkaa, sillä hän oli ajellut aiemmin naisen autolla ja törmäillyt aiheuttaen tuhansien eurojen vahingot. Puolustuksen mukaan auton omistuksen siirto liittyy tähän.

Puolustuksen mukaan pahoinpitelytilanne on puolestaan alkanut jostain toisesta syystä. Avustajan mukaan nainen tulee kertomaan tästä asiasta tarkemmin, kun häntä kuullaan oikeudessa henkilökohtaisesti.

Puolustus vierittää syytä uhrin omaiselle

Myös 32-vuotias aviomies kiistää syytteet. Puolustuksen mukaan mies ei ole tehnyt uhrille mitään väkivaltaa. Hänen mukaansa uhrin auton omistus siirrettiin 34-vuotiaan naisen nimiin sovitusti.

Miehen puolustus vierittää pahoinpitelyasiassa syytä kuolleen 27-vuotiaan miehen omaisen harteille. 

Puolustuksen mukaan kyseinen henkilö liittyisi miehen pahoinpitelyyn jollain tavalla, ja poliisi olisi tehnyt asian tutkinnassa virheen, kun kyseistä henkilöä ei ole otettu esitutkinnassa rikoksesta epäillyksi. 

Oikeudenkäynnin aikana on selvinnyt, että henkilö oli paikalla Lehtisaaressa sijaitsevalla asunnolla, kun uhria pahoinpideltiin tammikuussa.

Myös kolmas syytetty, 31-vuotias mies, kiistää tammikuussa tapahtuneeksi väitetyt rikokset.

Rikosvyyhtiä puidaan Helsingin käräjäoikeudessa tänään ja huomenna. Torstaina oikeudessa on määrä muun muassa kuulla syytettyjä henkilöitä henkilökohtaisesti. 

MTV Uutiset jatkaa tapauksen seurantaa myös huomenna.

Lue myös:

    Uusimmat