Lehtisaaren tappajaksi syytetty mies kertoo erikoisesta ihmissuhdesotkusta ennen uhrin kuolemaa: "Oli tarkoitus selvittää asiaa"

Lehtisaaren taposta syytetty mies on päässyt tänään itse ääneen Helsingin käräjäoikeudessa. Miehen versio tapahtumista eroaa syyttäjän ja uhrin puolison versiosta melkoisesti.

Syyttäjä vaatii miehelle pitkää vankeusrangaistusta 27-vuotiaan miehen taposta ja samaan uhriin kohdistuneista törkeistä väkivalta- ja seksuaalirikoksista, joiden uskotaan tapahtuneen Helsingin Lehtisaaressa sijaitsevassa arvoasunnossa. 

Syyttäjän mukaan mies pahoinpiteli uhrin toisen miehen kanssa viime tammikuussa kidutuksenomaisin keinoin ja pakotti tämän häpäisemään itsensä seksuaalisella tavalla samalla kertaa. Syytteen mukaan mieheltä ryöstettiin tässä yhteydessä autonsa omistus.

Joitain kuukausia myöhemmin, 14. huhtikuuta, mies ampui uhria pistoolilla keskelle otsaa lähietäisyydeltä.

Syyttäjän mukaan mies ampui tahallaan ja tarkoituksenaan tappaa, puolustuksen mukaan kyse oli vahingosta.

Piti ystävänä

Taposta syytetty 32-vuotias mies kertoi käräjäoikeudelle tänään, että 27-vuotias mies oli hänen ystävänsä. Kaksikko oli tavannut yhteisen tuttavan kautta ja viettänyt aikaa muun muassa juhlien. 

Nuorempi mies oli myös asunut 32-vuotiaan miehen ja tämän 34-vuotiaan vaimon luona Helsingin Lehtisaaressa. Nainen on varakkaan suvun perijätär ja omistaa kyseisen arvoasunnon.

Taposta syytetyn miehen mukaan mies majaili pariskunnan luona paljon ja vietti siellä myös viime joulun ja uuden vuoden.

Miehen tarinan mukaan kaksikon ystävyyttä varjosti 27-vuotiaan miehen vaimo, joka ei pitänyt siitä, että kaksikko vietti aikaa yhdessä. Taustalla oli aiempia erimielisyyksiä.

Syytetyn mukaan välirikko kärjistyi viime tammikuussa, kun hän myi 27-vuotiaan miehen auton yhdessä oman puolisonsa kanssa. 

Rahat piti sijoittaa huumeisiin

Miehen mukaan auton myymisestä oli sovittu yhdessä 27-vuotiaan kanssa. Rahat oli tarkoitus "sijoittaa" huumeisiin.

– Tunnustan rikoksen, mies vastasi syyttäjälle, joka pyysi miestä selventämään, mihin rahat oli tarkoitus käyttää.

Syytetyn mukaan 27-vuotiaan miehen vaimo sen sijaan tulistui auton myymisestä toden teolla ja vaati korvausta auton koko arvosta. 

Hänen mukaansa nainen myös uhkaili ja solvasi häntä monin eri tavoin. 

Mies kertoi, että olisi halunnut selvittää asiaa 27-vuotiaan miehen kanssa henkilökohtaisesti, mutta ei saanut mieheen jostain syystä enää yhteyttä. Radiohiljaisuus jatkui viikkoja ja kuukausia. Mies väittää, että 27-vuotiaan vaimo esteli yhteydenpitoa. 

Outo soppa

Tämän jälkeen pariskuntien välillä alkoi miehen kertoman perusteella hyvin erikoinen ihmissuhdesotku.

Syytetyn mukaan 27-vuotias mies ja tämän vaimo lietsoivat hänen oman vaimonsa uskomaan, että hän haluaisi jostain syystä tappaa naisen. 

Miehen mukaan kaksikko valehteli hänen vaimolleen, että tämä yritettäisiin myrkyttää. Mies kuvaili oikeudelle, että valheet aiheuttivat hänen vaimossaan vainoharhaa ja äärimmäistä pelkoa.  

Miehen kertoessa tarinaa käräjäsalissa vaimo istui omalla paikallaan miehensä takana ja nyökytteli miehen puheisiin myötäilevästi.

Mies kertoi myös, että menetti näiden myrkytyspuheiden takia puheyhteyden vaimoonsa. 

Vaimo pakeni miestä lopulta Helsingin Clarion-hotelliin yhdessä 27-vuotiaan miehen vaimon kanssa.

Välikohtaus saatiin myöhemmin selviteltyä, ja miehen mukaan 27-vuotias myönsi, että väitteet olivat keksittyjä.

Tapahtunutta oli tarkoitus selvitellä perin juurin viime pääsiäisen aikoihin. 27-vuotias mies kutsuttiin Helsingin Lehtisaaressa sijaitsevalle asunnolle puhumaan asiat halki.

Tahdoin, että vaimoni saa rauhan ja totuuden. **** (mies) tuli paikan päälle ja aloimme selvittämään asiaa, mies kertoi käräjillä. 

MTV Uutiset Live raportoi suoraan käräjäoikeudesta myös ensimmäisenä istuntopäivänä. Katso videolta raportti siitä, miten syytetyt esiintyivät oikeudessa oikeudenkäynnin aluksi:

Riita yltyi uudestaan

Syytetyn mukaan asunnolla mies olikin aloittanut keksittyjen väitteiden heittelyn uudemman kerran. 

Asiasta riideltiin. Syytetyn mukaan "ristiriitaisuuksien luominen jatkui aivan siihen viimeiseen hetkeen asti". 

Uhrin kuolemaa edelsi syytetyn mukaan tilanne, jossa tämä oli alkanut käyttäytyä aggressiivisesti hänen vaimoaan, eli Lehtisaaren asunnon omistajaa kohtaan.

Syytetty kertoo, että 27-vuotias oli jo aiemmin päivällä "heilutellut" kääntöveistä uhkaavasti, ja että miestä oli jouduttu käskemään tästä syystä useampaan otteeseen. 

Syytetyn mukaan sanominen ei kuitenkaan auttanut. 

Kun tilanteeseen viimeisen kerran puutuin, olin tarttunut vaistomaisesti pistooliin, että nyt ihan oikeasti laitat sen veitsen vittuun, mies kuvasi tuntemuksiaan.

Mies kertoi, että koki tilanteen hyvin uhkaavaksi ja vaaralliseksi, etenkin raskaana olevaa vaimoaan kohtaan. 

Tilanne raukesi hetkeksi ja taposta syytetty 32-vuotias mies siirtyi asunnon yläkertaan lepäämään.

Asunnolla poltettiin crackia

Syytetty kertoi, että noin paria tuntia myöhemmin hän havahtui ja kuuli vaimonsa hysteeristä itkua alhaalta. Hän riensi katsomaan, mistä on kyse. 

Viimeisenä muistijälkenä on, kun olen taas puuttunut veitsen heiluttamiseen. **** (27-vuotiaalla miehellä) on veitsi kädessä ja hän on hyvin sekaisin ja aggressiivinen, mies sanoi.

Syytetyn mukaan asunnolla oli aiemmin käytetty päihteitä, mikä saattoi vaikuttaa 27-vuotiaan käytökseen. 

Olimme polttaneet crackia. Se vaikuttaa ehkä hyperaktivisoimalla. Kun on aggressioita, niin ihmisellä todellakin on aggressioita. **** (miehellä) niitä tuntui olevan kasvavissa määrin. 

Mies kertoi menneensä takkahuoneeseen aseen kanssa. Hän kertoi nähneensä vaimonsa itkevän hysteerisesti ja miehen heiluttelevan veistä tämän vieressä. Hän kertoo yrittäneensä käskyttää miestä luopumaan teräaseesta.

Siinä on aika helvetin voimaton tunne, vaikka on ase kädessä, kun toinen ei tunnu kuulevan tai välittävän, mies sanoi.

Mun ei ollut tarkoitus ampua **** vaan saada se suksimaan vittuun sieltä asunnolta, hän jatkoi. 

Osuma keskelle otsaa

Ase laukesi päin 27-vuotiaan päätä. Luoti lävisti miehen kallon keskeltä otsaa. 

Syytetty kuvaili oikeussalissa, miten mies rojahti ensin taaksepäin ja sitten eteen, ja miten tämän päästä alkoi vuotaa runsaasti verta.

Miehen mukaan uhri kuoli välittömästi. Virkavalta hälytettiin paikalle vasta kaksi päivää myöhemmin.  

Syyttäjä siis vaatii 32-vuotiaalle miehelle rangaistusta tahallisesta henkirikoksesta, taposta.

Ampujan puolustus kiistää nimikkeen. Mies myöntää kuitenkin laukaisseensa aseen ja syyllistyneensä asiassa kuolemantuottamukseen.

Puolustuksen mukaan miehen tarkoituksena ei ollut osua uhriin, vaan keskeyttää uhkaava tilanne. Puolustus vetoaa hätävarjeluun. 

Syytteessä on myös ampujan 34-vuotias vaimo. Häntä ei syytetä henkirikoksesta, vaan ampuma-aserikoksesta ja pelastustoimen laiminlyömisestä. Nainen on kiistänyt syytteet.

Katso video: Täällä henkirikos tapahtui:

Erimielisyyttä tammikuun tapahtumista

Henkirikostapauksen lisäksi oikeudessa puidaan aiemmin tänä vuonna tapahtuneita törkeitä seksuaali- ja väkivaltarikoksia, jotka syyttäjän mukaan kohdistuivat samaan uhriin. 

Syytteen perusteella 27-vuotiasta miestä rääkättiin kidutuksenomaisesti tammikuussa. Syytteessä näistä teoista on pariskunnan lisäksi 31-vuotias mies, joka ei liity henkirikokseen.

Kaikki kolme kiistävät nämä syytteet jyrkästi.

Syyttäjän mukaan rääkkäys liittyi tilanteeseen, jossa uhri luopui autonsa omistuksesta. 

Puolustuksen mukaan väitettyä väkivaltaa ei kuitenkaan tapahtunut, vaikka uhrin vaimo on kertonut tapahtumista itse oltuaan paikalla henkilökohtaisesti. 

Taposta syytetty mies myöntää lyöneensä uhria tammikuussa kahdesti, mutta hänen mukaansa väkivalta tapahtui toisessa yhteydessä ja liittyi 27-vuotiaan perättömiin puheisiin, eikä auton myymiseen. 

Oikeudenkäynti jatkuu edelleen. Myöhemmin asiassa on määrä kuulla taposta syytetyn miehen vaimoa, eli Lehtisaaren surma-asunnon omistajaa.

Helsingin käräjäoikeus päätti tänään, että asiaa varten varataan vielä yksi istuntopäivä ensi viikolta. Aiemmin oli suunniteltu, että asia saataisiin käsiteltyä kahden istuntopäivän aikana. Toive ei kuitenkaan näytä toteutuvan, sillä osapuolten puheenvuorot ovat venyneet pitkiksi.

Lue myös:

    Uusimmat