Näin Li Andersson uskoo kannattajiensa äänestävän presidentinvaalien toisella kierroksella

Vasemmistoliiton presidenttiehdokkaana ollut Li Andersson ei anna virallisia äänestyssuosituksia vaalien kakkoskierrosta varten, mutta uskoo valitsijayhdistyksen kautta ehdolla olevan ja vihreiden tukeman Pekka Haaviston vievän valtaosan vasemmistoliiton kannattajien äänistä.

– En usko siihen, että ääniä on mahdollista testamentata. Uskon, että äänestäjät osaavat itse tehdä valistuneen valinnan, mutta oletan, että valtaosa minun ja vasemmistoliiton kannattajista tulee asettumaan Haaviston taakse, Andersson sanoo.

Hän ei suoraan kerro, ketä itse aikoo äänestää toisella kierroksella, mutta sanoo äänensä menevän ehdokkaalle, jonka kokee olevan lähempänä hänen omaa ajatteluaan muun muassa ihmisoikeus-, ilmasto- ja ympäristökysymyksissä sekä suhtautumisessa rauhan edistämiseen maailmalla.

– Näillä perusteilla valinta on helppo.

Vasemmistoliiton puoluehallitus on koolla huomenna keskiviikkona, ja kokouksessa keskustellaan Anderssonin mukaan todennäköisesti siitä, asettuuko puolue tukemaan Haavistoa tai kokoomuksen Alexander Stubbia.

– Vasemmistoliitolla ei puolueena ole ollut tapana asettua toisella kierroksella virallisesti jonkun toisen puolueen ehdokkaan taakse. Mutta totta kai puolueen toimijat ja päättäjät voivat vapaasti näin tehdä, hän sanoo.

Presidentinvaalien toisen kierroksen Andersson ennakoi olevan jännittävä ja tiukka. Hänen mukaansa oleellista olisi nyt saada selkeästi esille ehdokkaiden erot.

– Haaviston ja Stubbin välillä on selkeä linjaero esimerkiksi suhtautumisessa ydinaseisiin. Se on sellainen konkreettinen kysymys, mitä minun mielestäni olisi hyvä käsitellä enemmän.

Lue myös:

    Uusimmat