Hallitukselta uusia koronapäätöksiä: Yli 70-vuotiaiden koronasuosituksista luovutaan – näihin maihin avataan rajoja, Ruotsi ei listalla

5:33img
Näin tiedotustilaisuudessa kerrottiin hallituksen päätöksistä. Katso video.
Julkaistu 23.06.2020 16:51(Päivitetty 23.06.2020 18:00)
Toimittajan kuva
Seppo Haaparanta

seppo.haaparanta@mtv.fi

Sanna Marinin johtama hallitus kertoi tiedotustilaisuudessa tänään tekemistään koronapäätöksistä. Merkittävimpinä asioina yli 70-vuotiaiden erillisistä koronasuosituksista luovutaan sekä rajoja tullaan avaamaan maihin, joiden epidemiatilanne on samankaltainen kuin Suomella.

Hallitus on tänään käsitellyt kokouksessaan rajakysymyksiä, etätyötä ja yli 70-vuotiaita koskevia suosituksia. Hallitus kertoi illansuussa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa päätöksistään näihin koronavirukseen liittyvistä aiheista.

Koolla istuneet ministerit saivat myös tuoreen katsauksen epidemiatilanteesta ja selvityksen valtiosihteeri Martti Hetemäen jälleenrakennustyöryhmän pohjalta tehtävistä toimista.

Vahvistetut koronavirustapaukset ovat olleet Suomessa jatkuvassa laskussa. Esimerkiksi Ruotsissa tilanne on aivan toinen, ja hallituksen edustajat kommentoivat myös länsinaapurin tilannetta ja sen vaikutuksesta Suomen Ruotsin-rajaan.

Lue myös: Näin matkustusrajoituksia ulkomaille höllennetään – näillä näkymin heinäkuun puolessa välissä voisi matkustaa esimerkiksi Italiaan, Saksaan ja Kreikkaan

Kello 17.19: Tilaisuus alkaa. Läsnä on peruspalveluministeri Krista Kiuru, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen, ulkoministeri Pekka Haavisto ja sisäministeri Maria Ohisalo.

Kello 17.23: Peruspalveluministeri Krista Kiuru: Olemme valtioneuvostossa katsoneet tänään uutta tautitilannetta ja sitä koskevia numeroita. Ne osoittavat, että suositusten noudattaminen ei ole ollut turhaa. Suuri kiitos kuuluu ikääntyville ihmisille ja heidän läheisilleen, jotka ovat toimineet erittäin vastuullisesti.

Epidemia jatkaa hidastumistaan. Tartuttavuusluku on tällä hetkellä 0,4-0,8, mikä tarkoittaa epidemian hidastuvan. Nyt on tullut aika luopua eri suosituksista ikäihmisiin liittyen. Valtioneuvosto ei enää anna mitään suositusta tiettyyn ikään perustuvaa suositusta fyysisten kontaktien välttämisestä. THL:n suositukset koskevat tästä eteenpäin kaikkia suomalaisia.

Kello 17.26: Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen: Laajasta etätyösuosituksesta luovutaan 1. elokuuta.

Kello 17.30: Ilta-Sanomat kysyy ministeri Kiurulta joko nyt uskaltaa halata lapsenlapsia. Kiuru vastaa, että jokaisen suomalaisen on hyvä noudattaa THL:n suosituksia, mutta omaa harkintaa saa käyttää omaisten ja lähipiirin kanssa. Oma harkinta saattaa johtaa siihen, että jokainen ihminen tekee omat päätöksensä myös halausten suhteen. "Yleistä halaussuositusta emme anna."

Kello 17.40: Sisäministeri Maria Ohisalo: Kuljemme eteenpäin kohti vapaata liikkuvuutta Pohjoismaiden ja Schengen-maiden osalta. Matkustusrajoituksista luovutaan 13.7. alkaen maiden kanssa, joissa koronatilanne samankaltainen kuin maissa, joiden osalta rajoitukset on jo poistettu. Asiasta linjataan viimeistään 10.7. Alustavalla listalla on yhdeksän Schengen-maata: Saksa, Italia, Itävalta, Kreikka, Sveitsi, Slovakia, Slovenia, Unkari ja Liechtenstein ja Schengeniin kuulumattomia EU-maita toistaiseksi ovat Kroatia, Kypros ja Irlanti.

Ruotsi ei ole mukana listalla. 

Ulkoministeri Pekka Haavisto: Koronauutiset Brasiliasta ja Yhdysvalloissa ovat huolestuttavia. Joissain maissa on myös merkkejä toisen korona-aallon tulemisesta. Suomessa tilanne on hyvä, ja se on ennen kaikkea suomalaisten omaa ansiota. Valitettavasti joukko maita jää odottamaan yhdeksän maan seuraamista rajoitusten poiston osalta.

Kello 17.47: Sisäministeri Ohisalolta kysytään, käytetäänkö Ruotsiin samaa kriteeristöä kuin kaikkiin muihinkin. Tähän Ohisalo ei anna vastausta. Hänen mukaansa hallitus käy keskustelua siitä, että ovatko alueelliset ratkaisut ylipäänsä mahdollisia. Tautitilanteita on erilaisia eri puolilla maata, niin Suomessa kuin Ruotsissakin. Tautiesiintyvyyden tulee hallituksen päätöksen mukaan 14 vuorokauden tarkasteluvälillä olla samalla tasolla tai matalampi kuin kahdeksan uutta tautitapausta sataatuhatta asukasta kohden, kertoi Ohisalo.

Ministeri Haavisto vastaa kysymykseen, onko Ruotsi pyytänyt apua Suomelta. Lapin sairaanhoitopiiri pitää Haaviston mukaan jatkuvasti yhteyttä Ruotsin puolelle esimerkiksi Jällivaaran pahan epidemiatilanteen takia.

Kello 18.00: Tilaisuus päättyy.

Lue myös: Pohjois-Ruotsissa nostettiin valmiustasoa koronan levitessä, Jällivaarassa kerrotaan kaaoksesta: "Sairaanhoitajat itkevät töissä ja jopa kotiin tullessaan"

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus