Huomenta Suomessa perjantaina päihderiippuvuudesta keskustelivat Kantamon toimitusjohtaja sekä johtava terapeutti Mika Kananen sekä Christer Schoultz.
Sekä Mika Kanasella että Christer Schoultzilla on omakohtaista kokemusta päihderiippuvuudesta, alkoholismista. Kanasen kohdalla alkoholi tuli mukaan kuvioihin jo nuoruudessa.
– Pikkuhiljaa päihderiippuvuus alkoi vallata elämää: ensin vapaa-aikaa ja pikkuhiljaa yöunta ja jossain vaiheessa työtä, Kananen sanoo.
– Voisi kuvailla sitä niin, että eläminen meni päihdetapahtumasta päihdetapahtumaan elämiseksi.
Alkoholismi näkyy myös silloin kun viinaa ei ole
Alkoholi tuli miesten elämään jo nuorena. Kuvituskuva.Shutterstock
Myös Schoultzin elämässä alkoholi tuli kuvioihin varhain. Alkoholisti-isän varjossa kasvanut mies muistuttaa, että alkoholismi periytyy herkästi.
Schoultz itse ei käyttänyt koskaan alkoholia päivittäin, mutta päihderiippuvuus haittasi perheen elämää päivittäin.
– Alkoholismiin liittyy aika paljon sitä käytöstä, kun päihdettä ei ole.
Häpeän poistuminen antoi motivaatiota
Tällä hetkellä Kananen ja Schoultz ovat molemmat absolutisteja. Alkoholismista irti pääseminen on kuitenkin vaikeaa, entiset alkoholistit todistavat.
– Isoin epätoivo oli siinä, että joka solu sanoo, että älä ota, mutta silti tulee otettua, Kananen sanoo.
Kun Kananen viimein ymmärsi alkoholisminsa olevan sairaus, syyllisyyden ja häpeän viitta putosi miehen harteilta – hän ei ollutkaan vain heikko ihminen. Ymmärryksen jälkeen raitistumiseen tuli uutta motivaatiota.
Vaimon asettamat rajat motivoivat
Enää miehet eivät juo tippaakaan.Shutterstock
Schoultzin kohdalla motivoijana toimi vaimo.
– Toipumiseni on lähtenyt siitä, kun vaimoni alkoi laittaa itsellensä rajoja siitä, miten hän hyväksyy itseään kohdeltavan, Schoultz kertoo.
– Silloin se sairauden vastuu siirtyi minulle. Minulle annettiin vaihtoehdoiksi kaksi ovea: on hoitolaitoksen ovi ja on kotiovi – toisesta ulos tai toisesta sisään.
Alkoholia ei tee edes enää mieli
Molemmat entiset alkoholistit toteavat, että viinan jättämisen jälkeen raittiudessa pitäytyminen on ollut yllättävän helppoa. Asiaa auttaa, kun päätöksen on tehnyt itseään varten.
– Koen sen sillä tavalla, että saan olla juomatta, Schoultz sanoo.
Juomisen lisäksi Schoultz sai lopettaa itselleen valehtelun.
– Kun kontrolli pikkuhiljaa menetetään (alkoholismissa), se johtaa häpeään, Häpeä johtaa siihen, että sitä aletaan peittelemään ja siitä aletaan syyttelemään muita.