Ruoantuotantoa mullistavasta vertikaaliviljelystä tulossa valtavirtaa – suomalaisella teknologialla viljellään yrttejä Ruotsin suurimmalle vähittäiskauppaketjulle

6:02imgKatso, miten suljettu vertikaaliviljelylaitos toimii.
Julkaistu 23.06.2022 06:38
Toimittajan kuva
Ville Kettunen

ville.kettunen@mtv.fi

Maailman väestön määrä kasvaa ja samaan aikaan makeasta vedestä ja sopivasta viljelymaasta on pulaa. Siksi uudenlaiset innovaatiot ovat elintärkeitä. Vertikaali- tai kerrosviljely on osa ratkaisua.

Netled, Pohjoismaiden johtava vertikaaliviljelyteknologiaan erikoistunut yritys, avaa yhdessä asiakkaansa, ruotsalaisen yrttituottaja Oh My Greensin (OMG), kanssa kerrosviljelylaitoksen Ruotsin Söderforsiin.

Netledin teknologian avulla yrttejä viljellään kerroksittain ja energiansa ne saavat led-valoista. Yrityksen tausta on led-valoteknologian kehityksessä.

OMG:n laitos on maailman ensimmäinen vertikaaliviljelylaitos, joka tuottaa ilmastoneutraaleja yrttejä.

Laitos tuottaa 2,7 miljoonaa ruukkua vuodessa ruotsalaisen vähittäiskauppaketju ICA:n asiakkaille.

Suljetusti vertikaalissa

Kerrosviljelyssä yrttien kasvatus tapahtuu sisätiloissa täysin kontrolloidussa, automatisoidussa ympäristössä. Kaikkia kasvatusolosuhteita, kuten ilmastoa, ravinteita, vettä, lämpötilaa ja valaistusta kontrolloidaan ohjelmiston avulla.

Vertikaaliviljely on suojassa luonnonilmiöiltä ja ilmastonvaihteluilta, mikä mahdollistaa ympärivuotisen viljelyn. 

Viljelylaitokset voi sijoittaa lähelle kuluttajaa, jolloin logistiikkakulut ja ympäristövaikutukset pienenevät ja kuluttajat saavat tuotteet tuoreempina. 

Kerrosiviljelyssä ei myöskään käytetä torjunta-aineita.

– Netledin vertikaaliviljelyteknologian avulla pystymme tarjoamaan myös tuoreempia ja hyperpaikallisesti tuotettuja yrttejä huomattavasti pienemmällä hiilijalanjäljellä, yrityksestä kerrotaan.

Lue myös: Kerrosviljely voi olla ratkaisu maailman ruoantuotannon ongelmiin – Pirkkalassa kehitetään tulevaisuuden järjestelmää

Vertikaalissa tehokkuus moninkertaistuu

Suomen ilmastossa tapahtuvaan perinteiseen kasvihuoneviljelyyn verrattuna laitoksen tuotantovolyymit voivat olla jopa 2,5-kertaiset, energiankulutus jopa 70 prosenttia pienempi ja veden kulutus jopa 95 prosenttia pienempi. 

Kokonaishiilijalanjälki voi olla lähes 80 prosenttia pienempi kuin tavallisessa kasvihuoneessa.

The Economist listasi vertikaaliviljelyn yhdeksi nousevaksi teknologiaksi vuonna 2022. Markkinan koon on arvioitu yltävän jopa 19 miljardiin Yhdysvaltain dollariin vuoteen 2027 mennessä.

Katso artikkelin alussa olevalta videolta, miten teknologia toimii käytännössä!

2:33imgKatso myös: Tuoretta kotimaista mansikkaa keskellä talvea – MTV:n makutesti: Voittaako futuristinen tuote marokkolaisen tuontimansikan?

Tuoreimmat aiheesta

Teknologia