Amerikkalaisasiantuntijat uskovat, että niin kutsutulla desinfiointirobotilla voidaan luoda esimerkiksi luokkahuoneista turvallisempia ympäristöjä ihmisille.
Desinfiointirobotin suunnittelusta ovat vastanneet avaruusteknikot ja sen toimintaperiaate perustuu viruksia tappavaan UV-säteilyyn.
– Otsonikerros estää erittäin lyhyiden aallonpituuksien ultraviolettisäteilyn, minkä ansiosta säteily on mikro-organismeja tappavaa.
– Koska ultraviolettisäteily ei pääse ilmakehäämme, viruksilla, bakteereilla ja homeella ei ole ollut tarvetta kehittää itselleen puolustusmekanismeja sitä vastaan, Chris Proud avaa laitteen toimintamekanismia CNN:lle.
Katso yllä olevalta videolta, miltä sinisenä hehkuva vempele näyttää!
Laitetta liikutellaan etänä
Robotissa on sisäinen GPS-järjestelmä, jonka ansiosta laite ei törmää esteisiin.
Sen ohjelmointi, liikuttaminen ja valvominen onnistuu esimerkiksi tietokoneen, tabletin tai vaikkapa älypuhelimen avulla.
Robotti on kuitenkin pyritty automatisoimaan niin, ettei se tarvitse jatkuvaa valvontaa.
Laitetta on käytettävä etänä, sillä UV-säteily on ihmiselle haitallista.
Lue myös: THL: Ensimmäiset suomalaiset voivat saada koronarokotteen jo tänä vuonna – maailmalla päätöksiä rokotteiden varauksesta on jo tehty
Laitteesta apua koronaviruspandemiaan?
UV-säteilyyn perustuva robottihanke sai alkunsa huhtikuussa. Tähän mennessä ovat olleet hyvin rohkaisevia, ja robotin toivotaan olevan apu koronaviruksen vastaisessa taistelussa – onhan rokote vasta kehitysasteella.
Laite on suunniteltu esimerkiksi ravintoloiden, kuntosalien tai luokkahuoneiden ilman ja pintojen tehokkaaseen desinfiointiin.
– Voit desinfioida kaksi kahvilaa ja kaksi kuntosalia neljässä tunnissa, mikä veisi kauemmin aikaa, jos desinfiointi tehtäisiin ihmisvoimin.
Laiteesta on kehitetty omat versionsa myös pienempiin tiloihin, kuten vessoihin.
CNN:n mukaan moni amerikkalaiskoulu pohtii robotin hankkimista.
– Hyödyntämällä tätä tekniikkaa voimme luoda järjestelmän, joka auttaa kouluja avaamaan ovensa turvallisesti. Lisäksi voimme auttaa yrityksiä ja sairaaloita toimimaan turvallisesti, kun lähityö palautuu, Proud pohtii.
Lue myös: CNN: Venäjä aikoo hyväksyä koronarokotteen ensimmäisenä maailmassa jo alle kahden viikon päästä – tämä siitä tiedetään
Lähde: CNN