Nuoret kansanedustajat valtasivat SuomiAreenan Purje-lavan kiihkeällä keskustelullaan, mutta ensimmäisen kauden edustajat avautuivat myös eduskunnan toimintatavoista - etenkin niistä, jotka eivät toimi.
Sanna Marinin (sdp) mielestä toiminnan ongelmana on läpinäkymättömyys. Hän haluaisi kansalaisten saavan lisätietoa siitä, miten asiat todella Arkadianmäellä hoituvat ja toimivat.
– Miten valiokunnat toimii, millä tavalla puheenvuoroja jaetaan salissa, minkä takia oma kansanedustaja omasta vaalipiiristä ei saakaan puheenvuoroa noustessaan ylös. Ihan tällaista yksinkertaista eduskuntatyön avaamista tavallisten kansalaisten suuntaan.
Vihreiden edustaja Touko Aalto on samoilla linjoilla Marinin kanssa: eduskuntatoiminta kaipaa lisää läpinäkyvyyttä. Hän tarjoaa ratkaisuksi ongelmaan ministerien ja edustajien kalenterien avaamista kaikkien nähtäväksi. Aallon omat tapaamiset ja suunnitelmat ovat jo kaikkien nähtävissä verkossa.
– Kaikki pääsevät katsomaan, mitä siellä valiokunnissa puhutaan ja käsitellään, Aalto perustelee.
Aallon ideaalimallina on Kanada.
– Lähtöajatukseni on, että suomalaisen, sinun tai minun, on helpompi seurata Kanadan sisäpolitiikkaa kuin Suomen sisäpolitiikkaa, koska vuodesta 1994 lähtien Kanadassa on avattu kaikki valiokunnat, niitä voi kuunnella tai jopa katsoa, kaikki kokoukset löytyvät netistä.
Vanhat sukupuoliroolit pois
Kokoomuksen ensimmäisen kauden kansanedustaja Saara-Sofia Sirén haluaisi osallistaa kansanedustajat tiukemmin lainvalmisteluprojekteihin.
– Kyllä siellä on edelleen varmasti paljon parannettavaa esimerkiksi siinä, missä vaiheessa lain valmistelua kansanedustajat pääsevät mukaan ja miten avoimesti voidaan kertoa eri valmisteluvaiheista.
Sanna Marin mainitsee ongelmaksi myös eduskunnan perinteiset sukupuoliroolit.
– Politiikka on sisältöasioissa hyvin sukupuolittunutta. Miehet hoitavat talous-, turvallisuus ja ulkopolitiikan ja naiset hoitavat sosiaali-, terveys ja koulutuskysymykset. Meidän pitäisi saada tasattua sukupuolijaotteluita eduskunnan sisällä.