Näin paikallinen toimittaja kuvaa Georgian tilannetta MTV Uutisille: "Laki on vasta ensimmäinen askel"

2:28imgKatso videolta Georgian presidentin Salome Zurabishvilin haastattelu
Julkaistu 19.05.2024 16:48
Toimittajan kuva

Veera Nikkanen

veera.nikkanen@mtv.fi

Georgian pääkaupungissa Tbilisissä työskentelevä paikallinen toimittaja Nina Khuchua kertoo MTV Uutisille näkemyksensä Georgian kiistellystä "agenttilaista." Hän uskoo, että maan hallitus ottaa jatkossa käyttöön entistä likaisempia keinoja rajoittaakseen kansalaisyhteiskunnan toimintaa. 

Georgian parlamentissa tiistaina hyväksytty lakiehdotus vaatii ulkomaista rahoitusta yli viidenneksen saavia järjestöjä ja medioita rekisteröitymään. Tbilisissä työskentelevä toimittaja Nina Khuchua kommentoi maansa vakavan pitämäänsä tilannetta sähköpostitse. 

– Laki on aivan sama kuin Venäjällä vuonna 2012 hyväksytty. Sen avulla alettiin vähitellen rajoittaa kansalaisyhteiskuntaa, sananvapautta, ja lopulta muutti Venäjä on muuttunut täysin totalitaariseksi valtioksi. Hallitus yrittää tuoda maahamme saman venäläisen diktatuurin, ja kansa on vihainen, Khuchua kirjoittaa. 

Nina KhuchuaToimittaja Nina Khuchua

Khuchuan mukaan erityisesti Z-sukupolvi on aktiivinen eikä lopeta ennen kuin se on saavuttanut tavoitteensa. Mielenosoitukset Tbilisin kaduilla ovat jatkuneet toista kuukautta, eikä loppua näy. 

– Katkaisemme tiet päivittäin järjestääksemme mielenosoituksia. Mutta mikä tärkeintä, me emme pelkää.  

Maiden suhteet huolestuttavat

Khuchuan mukaan kansalaisyhteiskunnan ja sananvapauden rajoittamisen lisäksi laki vie maalta pitkään tavoitellun tulevaisuuden EU:ssa ja pysäyttää kehityksen. 

– Tulemme menettämään lännen avun, ja se on ratkaisevaa Georgian kasvun kannalta lähes jokaisella sektorilla, Khuchua kertoo. 

Alle neljän miljoonan asukkaan Georgia on suhteellisen köyhä maa, joka saa vuosittain kymmeniä miljoonia euroja avustusta muun muassa EU:lta. 

– Laki voisi myös johtaa EU:n ehdokasmaa-statuksen uudelleenarviointiin, ja teimme sen eteen työtä todella kauan. 

Khuchua on myös huolissaan Georgian tulevista suhteista Yhdysvaltojen kanssa. Yhdysvallat ilmoitti pian lain hyväksymisen jälkeen, että toteutuessaan se vaarantaisi maiden suhteet ja johtaisi rajoituksiin. Käytännössä tämä voisi merkitä esimerkiksi rajoituksia matkustamiseen.

Lue myös: Georgian presidentti tyrmää ”venäläislain” MTV:n haastattelussa – sanoo käyttävänsä veto-oikeutta

Laki on ensimmäinen askel

Khuchuan mukaan suurin osa Georgiassa toimivista kansalaisjärjestöistä lopettaa toimintansa, sillä ne eivät halua rekisteröityä ulkomaisiksi agenteiksi ja joutua tarkastelun tai painostuksen kohteisiksi.  Hän uskoo, että hallituksen toimet eivät lopu uuteen lakiin, vaan edessä on vielä lisää kansanlaisyhteiskunnan tukahduttamiseen tähtääviä toimia.

– Olen melko varma, että tulemme näkemään laajan sortotoimien sarjan. Se on käytännössä jo alkanut, sillä poliisi hyökkää aktivistien kimppuun päivittäin, heitä hakataan ja nöyryytetään. Uskon, että hallitus ottaa seuraavaksi käyttöön entistä likaisemmat keinot, Khuchua kirjoittaa.

Ensi syksynä maahan valitaan uusi parlamentti. Khuchuan mukaan vaalien tulosta on vaikea arvioida etukäteen. Kaikesta huolimatta hän toivoo, että tilanne vielä kääntyy. 

 – Maamme tilanteella on negatiivinen vaikutus valtapuolue Georgialaiseen unelmaan. Yhä useampi on vihainen. Samaan aikaan oppositiopuolueet ovat yhdistäneet voimansa. Siksi on mahdollista, että syksyn vaaleissa valtapuolue häviää. 

Georgialainen unelma -puolue on ollut vallassa jo yli kymmenen vuoden ajan. 

Lue myös: Kommentti: Kuiskutteleeko Putin georgialaispoliitikkojen korviin?

Tuoreimmat aiheesta

Georgia