Mielenosoitukset "venäläislakia" vastaan jatkuvat Georgiassa – "Tulee olemaan este EU-jäsenyyspolulla"

Georgian parlamentissa kuuma tunnelma: edustajat ajautuivat tappeluihin kiisteltyä lakiesitystä käsiteltäessä 1:35
Lakiesitys aiheutti myös kansanedustajien välisen kahinan parlamentissa tiistaina.

Georgiassa parlamentti hyväksyi tiistaina kiistellyn lakiesityksen ulkomaista vaikuttamista vastaan. Lakia vastustavat mielenosoitukset ovat jatkuneet kiivaina.

Mellakkapoliisit ovat muun muassa ottaneet tiistaina kiinni pääkaupungissa Tbilisissä parlamenttitalon sisälle pyrkineitä mielenosoittajia, kertoo yleisradioyhtiö BBC.

Lakia vastustavat mielenosoittajat ovat kuvailleet sitä muun muassa suoraksi uhaksi Georgian demokratialle sekä kutsuneet maan hallitusta Kremlin sijaishallitukseksi.

Lakia on ajanut valtapuolue Georgialainen unelma. Laista tekee kiistanalaisen se, että sen mallina on katsottu olevan Venäjän vastaava laki, jota Kreml on käyttänyt kriittisen opposition ja kansalaisyhteiskunnan tukahduttamiseen.

Laajaa vastustusta herättänyt laki vaatii ulkomaista rahoitusta saavilta järjestöiltä ja medioita rekisteröitymistä ja sen pelätään rajoittavan sananvapautta ja vaikeuttavan Georgian tietä EU:hun.

Vastustajien mukaan laki on tarkoitettu opposition hiljentämiseen ja sen tarkoituksena on viedä Georgia takaisin Venäjän vaikutuspiiriin.

Georgiassa parhaillaan oleva kansanedustaja ja ulkoasianvaliokunnan jäsen Sebastian Tynkkynen (ps.) pitää lain hyväksymistä kohtalokkaana.

– Meidän tärkein viesti hallitsevalle puolueelle oli se, että jos he äänestävät tämän lain puolesta, niin se tulee olemaan suora este Georgian EU-jäsenyyspolulla, Tynkkynen sanoi illan Seitsemän uutisissa.

EU-jäsenyys näyttää epätodennäköiseltä

EU:n komission tiedottaja varoitti vain hetki ennen parlamentin tiistain äänestystä, että laki on vakava este maan pyrkimykselle liittyä EU:n jäseneksi.

EU:n huippukokous päätti viime joulukuussa myöntää Georgialle EU:n ehdokasmaan aseman. EU:n on määrä päättää tämän vuoden joulukuussa liittymisneuvottelujen virallisesta aloittamisesta. 

Tiistaina hyväksytyn lain jälkeen tämä mahdollisuus näyttää epätodennäköiseltä.

Georgian pyrkimys EU:n ja sotilasliitto Naton jäsenyydestä on kirjattu maan perustuslakiin, ja mielipidemittausten mukaan yli 80 prosenttia väestöstä kannattaa tätä.

Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsolan mukaan EU seisoo Georgian kansan rinnalla.

– Tbilisi, me kuulemme sinua! Me näemme teidät, Metsola kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Metsola kirjoittaa myös, että georgialaiset haluavat eurooppalaista tulevaisuutta ja odottavat eurooppalaisia arvoja ja normeja.

Georgiassa järjestetään parlamenttivaalit lokakuussa. Vaaleja pidetään ratkaisevan tärkeänä demokratian testinä Georgiassa.

Lue myös:

    Uusimmat