Lumen paino riippuu siitä, kuinka paljon siinä on vettä. Normaalisti lumi on sitä painavampaa, mitä lähemmäs kevättä mennään.
– Yleensä kaikkein suurimmat lumikuormat ovat maaliskuussa ja huhtikuun alussa ja silloin sattuu erityyppisiä rakennevaurioita, kertoo ympäristöministeriön rakennusneuvos Teppo Lehtinen.
Pelkkä lauha sää ei riitä kasvattamaan lumikuormaa, sillä lumikerros ohenee samalla kuin se sulaa. Sen sijaan lauha sää yhdistettynä vesisateisiin voi tehdä lumesta hyvinkin painavaa.
Tänä talvena kattojen lumikuormat ovat pysyneet lauhoista säistä huolimatta normaalin rajoissa.
– Tällä hetkellä lumikuormat ovat vielä maltillisella tasolla koko maassa. Alkuvuodesta annoimme pienen varoituksen siitä, että lumikuorma on jo kasvamassa. Sitten tuli tämä suojakausi ja lumikuormat vähenivät. Nyt ne ovat taas kasvamaan päin, Lehtinen sanoo.
Kaikki kattorakenteet tulee suunnitella rakentamismääräysten mukaisille lumikuormille. Lumikuorman mitoitus riippuu rakennuksen sijainnista ja katon mallista.
– Tyypillinen peruslumikuorma on 180 kiloa neliöllä, jolloin tyypillinen mitoituskuorma tasakatolle on 300 kilon luokkaa per neliö. Se on aika paljon lunta, Lehtinen toteaa.
MITÄ TARKOITTAA LUMIKUORMA? Lumikuorma tarkoittaa lumen painoa. Lumikuorma ilmoitetaan kiloina neliömetriä kohti. Lumikerroksen paksuus ei siis riitä kertomaan lumen painoa, sillä lumen tiheys vaihtelee suuresti. Lumen paino riippuukin siitä, kuinka paljon lumessa on vettä. Lumikuorman mitoittaminen Lumikuorman mitoitus koostuu kolmesta osasta. 1. Peruslumikuorma, joka vaihtelee alueittain. 2. Muotokerroin, joka ottaa huomioon katon muodon. 3. Varmuuskerroin, joka on 1,6. Lähde: Syke |
Lehtinen vakuuttaa, ettei rakennusmääräysten mukainen lumikuorma voi ylittyä.
– Ei todellakaan. Me olemme tarkistaneet nämä meidän laskelmamme moninkertaisesti tässä pitkällä aikavälillä. Missään meidän selvityksessä ei ole käynyt ilmi, että lumikuormamitoituksia pitäisi muuttaa tiukemmiksi. Totta kai toinen puoli asiaa on se, että osataan suunnitella niin, että otetaan kinostukset huomioon.
Kinostuminen tarkoittaa kohtaa, jossa katolla on tasaista lumipeittoa paksumpi kerros. Kinostumista näkyy erityisesti katoilla, joissa on porrasrakenne.
Lumen painoa voi yrittää arvioida myös silmämääräisesti.
– Jos loppukeväästä alkaa olla sellainen yli puoli metriä katolla lunta, niin silloin ollaan tällaisen peruslumikuorman tasolla, eli hieman isommissa lukemissa, Lehtonen sanoo.
Suomen ympäristökeskuksen sivuilla on myös laskuri, jonka avulla voi arvioida lumen painoa. Omakotitalon katolta ei lunta välttämättä tarvitse lähteä lapioimaan talven aikana kertaakaan.
– Lähtökohtaisesti kaikki Suomen omakotitalot kestävät ne lumikuormat, joita taivaalta katolle sataa, Lehtinen sanoo.