Huomaatko, että muut kesäjutut ajavat pihamaasi edelle? Katso vinkit, joiden avulla luot upean kukkaloiston ja pidät rikkaruohot kurissa pienellä vaivalla.
Kun aurinko helottaa täydeltä taivaalta, moni loikoilee mieluummin varjossa jäätelöä syöden kuin paahteessa kukkaistutuksia nyppien. Onneksi aina ei ole pakko jaksaa, vaikka puutarhanhoito ihanaa onkin.
Kaikki vihaavat rikkaruohoja ja niiden nyppimistä. Hommaa ei kuitenkaan kannata siirtää, sillä mitä useammin nypit, sitä enemmän työ helpottuu. Jos vilkaiset päivittäin kukkapenkkeihisi ja napsit muutaman rikkaruohon sieltä, toisen täältä, rikkaruohot eivät pääse kukoistamaan ja istutuksesi pysyvät koko ajan siistin näköisenä.
Sama pätee kuihtuneisiin kukintoihin - poista niitä hieman päivittäin. Se myös pidentää kasvien kukinta- ja kasvuaikaa ja pitää puutarhasi kauniimman näköisenä. Kuihtuneiden kukintojen poistaminen myös kukkia kasvattamasta siemeniä, jolloin niillä on enemmän energiaa ensi vuoden kasvuun ja kukintaan.
Kastele ja lisää katetta
Puutarhasi pysyy siistinä helpommin, jos lisäät katetta puutarhaistutustesi päälle ja muistat kastella sitä säännöllisesti.
Kastelu sujuu helposti ja tehokkaasti sadettajan avulla, sillä silloin et joudu itse kulkemaan letku kädessä pitkin pihaa. Parasta on asentaa tai asennuttaa kokonainen kastelujärjestelmä. Maan alle asennetaan vesiputki, johon kytketään maan pinnalle tulevat sadettajat. Sadettimeen on mahdollista asentaa myös ajastin, jolloin piha saa tasaisesti vettä, eikä kastelu unohdu.
Katteen lisääminen taasen vähentää rikkaruohoja ja auttaa maaperää säilyttämään kosteuttaan. Se pitää myös maan viileänä hellekelien yllättäessä.
Lisäämällä katetta istutustesi päälle pidät puutarhasi paremmassa kunnossa. Se vähentää rikkaruohoja ja auttaa maaperää säilyttämään kosteuttaan sekä pysymään viileänä.
Ensi kevään muistilista
Ensi vuoden kesäpäiviin kannattaa varautua jo keväällä. Muista käyttää pintalannoitetta, oli maaperäsi sitten millainen tahansa. Esimerkiksi muutaman senttimetrin kompostimullan lisääminen keväisin vähentää ensimmäisten rikkaruohojen kasvua, ja myöhemmin kesällä parantaa maaperäsi ravintopitoisuutta.
Kannattaa myös muistaa myöhään kukkivien perennojen latvominen kasvun aikaisessa vaiheessa. Esimerkiksi mustasilmäsusannat ja päivänhatut pidentävät kiitokseksi kasvuaikaansa, jolloin penkkisi pysyvät kauniina pidempään.
Kuvat: Colourbox
(MTV3)