Näin rikoksista epäilty hallitusneuvos Olli Sorainen puhui ihmiskaupan vastaisesta työstä MTV:lle alkuvuodesta: "On nostettu vaikka kuinka paljon näitä mätäpaiseita esiin"

7:53img
Näin lahjusrikoksesta epäilty hallitusneuvos Olli Sorainen puhui ihmiskaupan vastaisesta työstä MTV:n haastattelussa alkuvuodesta
Julkaistu 31.10.2022 17:48
Toimittajan kuva

Tiia Palmén

tiia.palmen@mtv.fi

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) hallitusneuvos Olli Sorainen vangittiin eilen epäiltynä törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Helsingin käräjäoikeus vangitsi hänet syytä epäillä -perusteella, eli poliisin on viikon kuluessa esitettävä lisäperustetta vangitsemisen jatkamiselle.

Sorainen muun muassa johtaa neuvottelukuntaa, jonka tehtävänä on vahvistaa ulkomaisen työvoiman hyväksikäytön ehkäisemistä. Hän on ollut valmistelemassa lakeja ja muita toimia ihmiskauppaan ja sen kaltaiseen hyväksikäyttöön puuttumiseksi.

Nyt Soraista itseään epäillään rikoksista liittyen tutkintaan, jossa marjanpoimijoiden epäillään joutuneen ihmiskaupan uhreiksi.

Sorainen valmisteli myös niin sanotun marjalain, jonka oli tarkoitus helpottaa marjanpoimijoiden asemaa. Marjalaki on ollut voimassa kesästä 2021 saakka.

Sorainen oli helmikuussa MTV:n Asian ytimessä -ohjelman haastattelussa, jossa puhuttiin ihmiskaupasta. Haastattelun kommentit näyttäytyvät nyt erikoisilta sen valossa, että Sorainen itse on vangittuna rikoksista epäiltynä.

Lue myös: Ministeriö käynnistää rikoksista epäillyn virkamiehen virasta pidättämistä koskevan selvityksen

Hallitusneuvos Olli Sorainen on vangittu: Rikosepäily kytkeytyy marjanpoimijoiden ihmiskauppatutkintaan

Suurin osa jää pimentoon

Haastattelussa Sorainen totesi, että suurin osa ihmiskaupparikoksista jää pimentoon.

– Itse uskoisin, että tämä poliisin arvio, että 90 prosenttia työperäisistä hyväksikäyttötapauksista on vielä näkymättömissä, on oikeansuuntainen arvio. Tämä tiivis työ, jota olemme tehneet tällä hallituskaudella ja siihen liittyen käyty julkinen keskustelu, toivon mukaan johtaa siitä, että tapauksia tulee entistä enemmän esiin, Sorainen sanoi.

Ihmiskauppa on pitkälti piilorikollisuutta. Ihmiskaupan vastaisen työn koordinaattori Venla Roth oikeusministeriöstä toi samaisessa haastattelussa esiin, että ihmiskaupan uhrit ovat äärimmäisen alisteisessa asemassa, he pelkäävät tekijöitä eivätkä tunne yhteiskunnan rakenteita tai omia oikeuksiaan.

– Se johtaa siihen, että he eivät itse lähde välttämättä hakemaan apua, vaan heidät täytyy kaivaa esiin, Roth sanoi.

Työperäinen maahanmuutto ja kotouttaminen, kuten myös työperäisen hyväksikäytön koordinaatio kuuluu työ- ja elinkeinoministeriön vastuulle.

– TEM:ssä olemme vetäneet työryhmiä ja olemme asettaneet pysyväisluontoisen neuvottelukunnan koordinoimaan asiaa. Hyvältä näyttää nämä etenemisen mahdollisuudet juuri tällä hetkellä. Poliittinen tahto ja virkamiesten into on kova, Sorainen kehui helmikuussa.

Lue myös: Virkamies pidätetty epäiltynä törkeistä rikoksista – työministeri Haatainen MTV:lle: "Yllätys ja järkytys"

Rikosepäilyt thaimaalaisten marjanpoimijoiden riistämisestä koventuneet – työ- ja elinkeinoministeriön korkeaa virkamiestä epäillään törkeästä lahjuksen ottamisesta

Vinkkejä uhreille

Sorainen kehui Asian ytimessä-ohjelmassa haastattelussa, että ihmiskaupparikoksia on pystytty hyvin saamaan esiin.

– Tälläkin hallituskaudella on nostettu vaikka kuinka paljon näitä mätäpaiseita esiin. Tämä puhumattomuuden kulttuuri on iso ongelma. Siihen pitää pystyä vaikuttamaan, että nämä uhrit uskaltavat puhua.

Haastattelussa Sorainen antoi myös vinkkejä ihmiskaupan uhreille tai sitä todistavile.

– Jos ei viranomaiseen uskalla ottaa yhteyttä, niin kuin monet aristelevat sitä, niin auttavat tahot, esimerkiksi Rikosuhripäivystys, voisi olla sellainen, johon kannattaa ehdottomasti ottaa yhteyttä. Rohkeasti vaan voi Suomessa ohjata viranomaisten pakeille, ei ne pure, hallitusneuvos kannusti.

Lue myös: Poliisi vaikenee hallitusneuvos Soraisen korruptiotutkinnasta kuin muuri: "Ollaan syvällä esitutkinnan ytimessä"

Tuoreimmat aiheesta

Ihmiskauppa