Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja näytti Huomenta Suomessa, miten kärsineet huonekasvit saa jälleen kukoistamaan.
– Ei kovin hyvältä näytä näiden kahden kohtalo tässä, hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja ja puutarhuri Katja Uski kommentoi.
Huomenta Suomessa hänelle esiteltiin anopinkieli, jossa kielet olivat hyvin vähissä. Rahapuukin vaikutti lähetyksessä kurjalta ja harvalta. Ongelma on yleinen; kun kasveja kastelee talven pimeydessä liikaa, ne alkavat mädäntyä.
– Nämä tykkäävät talvella olla kuivassa, Uski sanoo.
Lue myös: Saako altakasteluruukkuun laittaa tavallista multaa? Floristi paljastaa, ovatko erilaiset multalaadut oikeasti erilaisia
"Jos on tottumaton kasvinhoitaja, ei ikinä kannata..."
Lähetyksessä bongattiin myös monelle aloittelijalle tuttu virhe.
– Jos on tottumaton kasvinhoitaja, ei ikinä kannata istuttaa [kasvia] suoraan tällaiseen suojaruukkuun. Silloin on vaikeaa tietää, onko pohjalla kosteutta, vettä tai mitä, Uski toteaa viitaten ruukkuun, jonka pohjassa ei ole reikää.
Ruukussa pitäisi siis aina olla reikä. Aukko helpottaa kasvin hoitamista; liika vesi esimerkiksi pääsee sen kautta karkuun.
– Jos ottaa käyttöön saviruukun, se on hyvä liottaa ennen käyttöä, Uski vinkkaa.
Saviruukku imee kosteutta puoleensa ja siksi se kannattaa kylvettää ennen käyttöä. Se kuitenkin myös hengittää, ja auttaa siksi antamaan anteeksi liikakastelua.
Lähetyksessä kasvit istutettiin uudelleen. Mitä sanomalehdellä tai ruukunpaloilla tekee kasvinhoidossa? Miksi ja miten tehdään salaoja ruukkuun? Katso Uskin vinkit yllä olevalta videolta!
Lue myös: Miksi viherkasvin lehdet käpristyvät? Kiinnitä huomio tähän
Lue myös: Miksei huonekasvini kasva isommaksi tai tee kukkia? Asiantuntija kertoo, missä mättää
Katso myös: Koska on oikea aika uudelleenistuttaa viherkasvit? Aina ei kannata odottaa kevääseen
1:32Täytyykö odottaa maaliskuuhun, vai voiko kasvin istuttaa uuteen ruukkuun talvella?