Noin 30 prosenttia 18–24-vuotiaista äänesti vihreitä. Sen sijaan yli 70-vuotiaat äänestivät ahkerasti keskustaa, SDP:tä ja kokoomusta, kertoo valtiotieteen professori Kimmo Grönlund.
Grönlund pohjaa tietonsa tänään Vaalit 2019 -tutkimukseen, jossa selvitettiin suomalaisten äänestyskäyttäytymistä kevään 2019 vaaleissa. Tutkimus toteutettiin nettipaneelissa ja siihen osallistui 2 000 suomalaista.
Tutkimuksessa havaittiin, että suurimmat erot äänestämisessä liittyvät sukupuoleen. Esimerkiksi 23 prosenttia miehistä äänesti eduskuntavaaleissa perussuomalaisia, kun taas naisäänestäjistä 11 prosenttia antoi äänensä perussuomalaisille. Esimerkiksi vihreissä tilanne oli eri, sillä 16 prosenttia naisista äänesti vihreitä, mutta vain 8 prosenttia miehistä toimi näin, Grönlund kertoi aamun Huomenta Suomessa.
Grönlundin mukaan äänestyskäyttäytymiseen vaikuttaa myös sekä ehdokkaan että äänestäjän sukupuoli.
– Erityisesti nuoret naiset äänestävät naisehdokkaita, Grönlund kertoo.
Eri ikäluokat äänestävät toisin
Myös ikä vaikuttaa äänestyskäyttäytymiseen. Erityisesti vihreiden kannattajat ovat nuorempia.
– Meidän datan mukaan 18–24-vuotiaiden äänestäjien noin 30 prosenttia äänesti vihreitä, mikä on valtavan suuri osuus, Grönlund kertoo.
Perussuomalaisten äänestäjistä eduskuntavaaleissa monet ovat nuoria aikuisia tai keski-ikäisiä. Yli 70-vuotiaat äänestivät ahkerasti Keskustaa, SDP:tä ja Kokoomusta, Grönlund kertoo.
– Tätä taustaa vastaan ei ole vaikea kuvitella, miksi Antti Rinne flirttaili eläkeläisäänestäjille, koska hän tiesi, että niiden äänillä voisi saada pääministerin paikan ja niinhän näissä vaaleissa sitten kävikin, Grönlund toteaa.