Näin supo selvittää poliisien taustat – turvallisuusselvitys on kattava riskikartoitus henkilöstä

2:48img
Julkaistu 21.09.2018 13:27

MTV UUTISET - STT

Jos korkeaksi poliisiviranomaiseksi pyrkivällä on kallis Mersu, mutta se ei istu kuvaan henkilön tuloista, suojelupoliisi pyytää selvitystä rahojen alkuperästä, kertoo suojelupoliisin turvallisuusselvitysyksikön vetäjä, osastopäällikkö Ilkka Hanski.

Video: Näin Suomen poliisi valvoo turvallisuutta maalla, merellä ja ilmassa.

Kaikista poliisiammattikorkeakouluun valittavista henkilöistä tehdään nykyään turvallisuusselvitys. Suojelupoliisi tekee vuosittain noin 60 000 turvallisuusselvitystä, joista vain osa koskee poliiseja. Selvityksen tilaa supolta työnantaja rekrytoitavan suostumuksella, ja supo ilmoittaa esiin tulleet tiedot palkkaavalle organisaatiolle.

Supoa kiinnostavat poliisin osalta nuhteettomuus ja asiat, jotka kuvastavat sitä, miten henkilö näkee sääntöjen ja määräysten noudattamisen.

– Joka kerta tehdään tapauskohtainen kokonaisarvio. Nuhteettomuusvaatimus on aika kova poliisin osalta. Poliisin osalta esimerkiksi näpistysrikos on jo pääsääntöisesti työnantajalle ilmoitettava asia, Hanski kertoo.

Supon huomion herättävät myös ongelmat taloudenhoidossa tai vaikkapa yhteydet järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

– Voidaan ilmoittaa maksetutkin ulosotossa olleet laskut, jos voidaan ajatella että ne kuvastavat taloudellista holtittomuutta. Jos on joku selittävä syy kuten avioero, sekin otetaan huomioon.

Hanskin mukaan syy tähän on, että taloudellisissa vaikeuksissa oleva henkilö on tavallista alttiimpi esimerkiksi korruptiolle.

– Toinen näkökulma on, että ehkä on syytä arvioida, mikä on elämänhallinnan taso. Voidaan kysyä, että jos ei hallitse omaa talouttaan, voiko hallita vaativan viranomaistyön. Myös esimerkiksi peliongelmat otetaan huomioon.

Turvallisuusselvityksiä on eri laajuisia

Tavallisesta poliisin virkamiehestä tehdään perusmuotoinen turvallisuusselvitys, jossa selvitetään rikoshistoria, ulosottotiedot, ulkomaansidonnaisuudet ja esimerkiksi poliisilakiperusteiset kiinniotot. Myös poliisin tiedustelurekisteri Eprin merkinnät ja supon omat tiedot muun muassa terrorismista, laittomasta tiedustelusta ja ääriliikkeistä käydään läpi.

– Aina kun löydetään jotain, mitä on syytä tutkia, järjestetään myös haastattelu.

Turvallisuusselvitys on lähtökohtaisesti voimassa viisi vuotta, ja se voidaan uusia.

Laaja turvallisuusselvitys esimerkiksi taloudellisesta tilanteesta tehdään ylimmistä virkamiehistä ja esimerkiksi kaikista supon työntekijöistä.

– Selvityksen laajuus riippuu siitä, minkälaisen turvaluokituksen tietoihin henkilö pääsee käsiksi, Hanski sanoo.

Laajassa selvityksessä voidaan esimerkiksi tutkia henkilön pankkitiedot, perhesuhteet, ja myös läheisestä voidaan tehdä perusmuotoinen turvallisuusselvitys. 

Tuoreimmat aiheesta

Poliisi