"Pahanlaatuista lahkotoimintaa": Näin toimi suomalaisnaisten hyväksikäytöistä tuomitun ”profeetan” lahko – energiahoitoihin ja yllättäviin yhdyntöihin päädyttiin jopa lääkärin suosituksesta

”Johanneksen kouluksi” kutsutun lahkon johtaja tuomittiin noin viikko sitten useista seksuaalisista hyväksikäytöistä Helsingin käräjäoikeudessa.

Tuomion mukaan johtaja käytti hyväkseen neljää aikuista suomalaisnaista pitkällä aikavälillä, vuosina 2012-2017. Mies oli saanut naiset alistumaan sukupuoliyhteyksiin itsensä kanssa asemansa sekä lahkossa syntyneen riippuvuussuhteen turvin.

Yleensä hyväksikäytöt tapahtuivat erilaisten ”hoitojen” yhteydessä. Näitä kyseenalaisia hoitotilanteita oli etenkin ulkomailla järjestetyissä seminaareissa, joihin naiset olivat Suomesta matkustaneet.

Miehen hoidettavaksi hakeuduttiin kauaskin, sillä miestä pidettiin profeetallisena parantajana, jolla oli yliluonnollisia ja ”energeettisiä” kykyjä.

Käräjätuomion perusteella pääosa teoista eteni rutiininomaisella kaavalla: lahkojohtaja hieroi naista hierontapöydällä ja päätyi lopulta tavalla tai toisella suojaamattomaan sukupuoliyhteyteen tämän kanssa.

Joissain tapauksissa mitään hoitoa ei ollut ollut, vaan mies oli käynyt suoraan itse asiaan.

Esimerkki pahalaatuisesta lahkosta

Mistä Johanneksen koulussa sitten oli kyse? Miksi naiset matkustivat esimerkiksi Espanjaan ja Armeniaan saakka tapaamaan miestä? Miksi hyväksikäytön annettiin jatkua vuosia?

Käräjäoikeudessa kuultiin asiantuntijana psykiatrian ja oikeuspsykiatrian erikoislääkäri Hannu Lauermaa, joka oli arvioinut lahkoon kuuluneiden naisten kertomuksia jo tapauksen poliisitutkinnan aikana.

Lausunnossaan hän otti kantaa Johanneksen koulun toimintaan.

Hänen mukaansa Johanneksen koulu sopisi yleispäteväksi esimerkiksi tyypillisestä pahanlaatuisesta lahkotoiminnasta, joka mahdollistaa jäsenten taloudellisen, seksuaalisen ja sosiaalisen riistämisen.

Chakroja, energioita ja ihmetekoja

Naisten kertomuksista oli Lauerman mukaan aistittavissa ”ryhmäregressio”. Ilmaisu viitannee sanontaan tyhmyyden tiivistymisestä.

Lahkon piirissä muun muassa harrastettiin meditaatiota, jossa ”otettiin yhteyttä” kasviin tai eläimeen, tai hallittiin magmaa ja estettiin asteroidien törmäämistä maahan.

Puhuttiin chakroista, energioista ja ihmeteoista – asioista, joita ei voi luonnontieteellisesti selittää.

Naisten kertomuksissa kantavana teemana olivat myös johtohahmon yliaistilliset, yli-inhimilliset kyvyt. Miestä pidettiin profeetallisena parantajana.

Johtajan kerrottiin esimerkiksi tutkineen erään naisen sisäelimiä koskematta naiseen ja antaneen muille ei-fyysistä, ”energeettistä hoitoa” erilaisiin vaivoihin. Miehen väitettiin muun muassa parantaneen erään naisen Crohnin taudin.

Eräs nainen oli jopa ajatellut, että profeetan spermalla on ”sisältäpäin hoitava” vaikutus ilman raskaaksi tulemisen vaaraa.

Toisaalta miehen huhuttiin saaneen KGB:ltä koulutusta mielenhallintaan ja hypnoosiin. Eräs nainen pelkäsi, että mies surmaisi hänet ”etäältä”.

Jäsenet hurahtivat kirjaimellisesti

Lauerma arvioi, että naisten kertomusten perusteella lahkon jäsenet olivat jakaneet harhaisia kokemuksiaan ja käsityksiään alun perin lämpimässä ja tukea tarjoavassa yhteisössä.

Järjestetyt ”ihmeteot” ja tarinat olivat ajan myötä vahvistaneet jäsenten uskoa, ja lopulta täysin arkipäiväisistä asioista oli lahkon keskuudessa alettu tulkita mystisen kontekstin kautta.

Kansan kielellä voidaan todennäköisesti puhua hurahtamisesta.

Lauerma havainnollisti lopputulemaa näin:

– Jos tulivuoret eivät purkaudu, se johtuu profeetan ja oppilaiden toimista, mutta kun purkaus tapahtuu, se on merkki siitä, että oppilaat eivät ole olleet tarpeeksi omistautuvia.

Harha-askelta vaikeaa myöntää

Lauerma arvioi naisten kertomusten perusteella, että lahkoon päätyi suggestioalttiita ihmisiä.

Muita mahdollisia syitä lahkotoiminnan uhriksi joutumiselle olivat Lauerman mukaan turvan ja lämmön tarve, traumatausta, tyydyttymätön uskonnollinen tarve, itsetunnon heikkoudet sekä auktoriteetin kaipuu.

Se, että osa naisista oli päätynyt toistuvasti seksuaaliseen kanssakäymiseen johtajan kanssa, oli Lauerman mielestä mahdollista esimerkiksi siksi, että naisilla oli usko ja toivo siitä, että seksi oli ”hoitavaa”, ja että on ollut parempi miellyttää miestä, tai muuten käy huonosti.

Lahkosta irtaantumisen vaikeutta Lauerma selitti inhimillisillä syillä. Kun lahkoon on uponnut paljon aikaa, energiaa ja rahoja, monen on vaikea myöntää itselleen ja muille, että kyse olikin harha-askeleesta.

Voimakas riippuvuus johtajaan

Vaikka Lauerma mainitsi lausunnossaan ryhmäregression, hän totesi myös, että myös koulutetut ja älykkäät ihmiset voidaan saada uskomaan hyvinkin merkillisiin ja käytännössä yliluonnollisiin ilmiöihin.

Hän käytti esimerkkinä hypnoosia, jolla kyetään lääketieteessä hillitsemään sairauksiin liittyviä kipuja lyhyen aikaa ja joissain tapauksissa jopa suorittamaan kirurgisia operaatioita ilman erillistä puudutusta.

Lääketieteessä ilmiöitä selitetään potilaille henkilön omana ominaisuutena, joka ei johdu toisen ihmisen erikoisista saati yliluonnollisista kyvyistä.

Pahanlaatuisissa lahkoissa asia sen sijaan selitetään nimenomaan parantajan tai opettajan kyvyillä tai yli-inhimillisellä asemalla.

Tällainen voi Lauerman mukaan aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden johtajaan, opettajaan tai parantajaan. Hän vertasi riippuvuutta suhteeseen, joka pienellä lapsella on vanhempiinsa.

– Jos henkilöllä on se kokemus, että liikkeen keskushahmolla on yliluonnollisia kykyjä sekä että hän pystyy jakamaan energeettisesti kaukaa esimerkiksi kuolemanrangaistuksia ja ottamaan kivut pois, niin sehän vastaa pienen lapsen riippuvuutta vanhemmista siten, että lapsi kokee, että vanhemmilla on kaikki valta maan päällä, hän pohti.

Arviolle koulutettujenkin ihmisten osallistumisesta lahkotoimintaan löytyy katetta myös itse tuomiosta, sillä erään asianomistajan mukaan hän päätyi lahkoon helsinkiläisen lääkäriklinikan lääkärin suosituksesta.

Naisen mukaan lääkäri kuului ryhmään ja suositteli osallistumista lahkon seminaariin, kun nainen kävi lääkärin vastaanotolla.

Rikosilmoitukset hurmoksen jälkeen

Jossain vaiheessa Johanneksen koulussa koettu hurmos kuitenkin haihtui.

Hyväksikäyttötapaukset tulivat poliisin tietoon, kun lahkoon kuuluneet suomalaisnaiset tekivät itse rikosilmoituksia lahkon johtajasta.

Rikosilmoituksiin oli ryhdytty sen jälkeen, kun suomalaiset olivat kuulleet, että johtajasta oli tehty Saksassa rikosilmoituksia alaikäisiin tyttöihin kohdistuneista epäillyistä seksuaalirikoksista.

Oikeusjutussa oli neljän suomalaisnaisen lisäksi myös muita asianomistajia. Heidän ei kuitenkaan katsottu joutuneen hyväksikäytön uhriksi. Hylätyissä syytteissä oli kyse lievemmistä teoista, kuten rintojen puristelusta hoitotoimenpiteiden tai ”tutkimusten” yhteydessä.

Hyväksikäytöistä tuomittu Davit Khachaturyanin, 58, on kiistänyt kaikki häneen kohdistuneet syytteet. Puolustuksensa mukaan hän ei ollut naisten kanssa seksuaalisessa kanssakäymisessä eikä naisilla ollut häneen riippuvuussuhteita.

Hän on kuvaillut saaneensa päällensä ”täyden ämpärin valheita”.  

Tuomittu aikoo valittaa tuomiostaan ja tuomio ei ole vielä lainvoimainen.


Oikaisu 15.6. klo 14.25: Lisätty jutun loppuun tieto siitä, että tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat