Helsingin hovioikeudessa alkaa tänään poikkeuksellisen rikosjutun pääkäsittely. Syyttäjän mukaan Johanneksen kouluksi kutsutun henkisen koulun johtaja hyväksikäytti seksuaalisesti useita naisia erilaisten hoitojen varjolla.
Helsingin käräjäoikeus tuomitsi armenialaistaustaisen kuusikymppisen miehen vuonna 2019 kahden vuoden vankeuteen. Hovioikeudessa hän vaatii syytteiden hylkäämistä. Syyttäjä puolestaan hakee miehelle vähintään kolmen vuoden vankeusrangaistusta.
Lue myös: "Pahanlaatuista lahkotoimintaa": Näin toimi suomalaisnaisten hyväksikäytöistä tuomitun ”profeetan” lahko – energiahoitoihin ja yllättäviin yhdyntöihin päädyttiin jopa lääkärin suosituksesta
Käräjäoikeus katsoi tuomiossaan, että pääosin Saksasta johdettu koulu oli hyvin suunniteltu ja organisoitu lahko. Johanneksen koulun lisäksi sitä nimitettiin Henkisten tieteiden akatemiaksi.
Naiset kertoivat pitäneensä miestä profeettana ja parantajana
Käräjäoikeuden mukaan lahkon "profeetta" käytti hyväkseen neljää suomalaisnaista alistamalla nämä seksuaalisten tekojen kohteeksi ja sukupuoliyhteyteen kanssaan. Pääosa teoista tapahtui ulkomaisissa seminaareissa, joihin naiset olivat matkustaneet. Teot tapahtuivat 2010-luvulla ja naiset olivat niiden aikaan kolmi- ja nelikymppisiä.
Käräjäoikeuden mukaan oleellinen osa koulun toimintaa olivat miehen koulun oppilaille ja muille pääosin seminaarien yhteydessä antamat maksulliset hoidot, joita saattoi tilata myös etähoitoina. Naisilla oli käsitys, että miehellä oli yliluonnollisia, energeettisiä kykyjä parantajana ja profeetallisena henkilönä.
Eräs naisista oli esimerkiksi tilannut mieheltä hoitoajan muun muassa kilpirauhasen vajaatoimintaan ja psyykkisiin ongelmiin. Hän oli kärsinyt muun muassa ahdistuksesta, jonka syyksi hän kertoi, että oli tullut lapsena hyväksikäytetyksi.
Naisen kertoman mukaan mies totesi hänelle, että hyväksikäyttökokemus oli vain illuusio ja naisen fantasia, joka täytyy poistaa. Nainen sanoi, että mies alkoi heti samaisella hoitokerralla hipelöidä häntä ja oli yhdynnässä hänen kanssaan. Tämä toistui naisen mukaan useilla hoitokerroilla.
Naisten mukaan "profeetta" selitti yhdyntöjen tarvetta erilaisilla hoitoperusteilla: mies esimerkiksi kertoi hoitavansa "seksuaalichakran kohdalla olevaa tukosta".
Tulivuoria kontrolloitiin energiaa lähettämällä
Eräs naisista kertoi olleensa siinä käsityksessä, että seksi miehen kanssa parantaa häntä. Nainen oli käyttänyt käräjäoikeuden mukaan kaikki rahansa seminaareihin ja workshopeihin pääsemiseen, jotta saisi suojaa, hoitoa ja parannusta ja jotta "maapallo ei räjähdä".
– Seminaareissa ja workshopeissa oli puhuttu maailmanlopusta sekä siitä, että oppilaiden oli ainoina ihmisinä maailmassa heille annettuna suurena tehtävänä pitänyt meditoiden pelastaa maailma, hallita magmaa sekä estää muun muassa tulivuorten purkauksia ja muita luonnonkatastrofeja positiivista energiaa yhteisvoimin lähettämällä, käräjäoikeus kirjoitti tuomiossaan.
Naiset kertoivat, että mies oli kuvaillut koulun ulkopuolelle jääviä henkilöitä eläviksi kuolleiksi ja sanonut, että sielulle voi käydä huonosti, jos oppilas jättää koulun. Yksi heistä kertoi käräjäoikeudelle kokeneensa, että oli saanut terveytensä takaisin miehen ansiosta, ja pelänneensä lopuksi, että mies surmaa hänet etäältä energeettisesti.
Puolustuksen mukaan kyse valemuistoista
Käräjäoikeus kuuli asiantuntijana psykiatrian ja oikeuspsykiatrian erikoislääkäriä Hannu Lauermaa. Hän sanoi, että naisten kertomusten pohjalta hänelle syntyi hyvin uskottava vaikutelma pahanlaatuisesta lahkotoiminnasta.
– Toimintatapa on laajalti tunnettu, ja se mahdollistaa jäsenten taloudellisen, seksuaalisen sekä sosiaalisen riistämisen, Lauerma totesi lausunnossaan.
Syytetty Davit Khachaturyan, 62, vaatii hovissa kaikkien syytteiden hylkäämistä. Hänen puolustuksensa sanoo, että väitettyjä tekoja ei ole tapahtunut.
Puolustuksen mukaan eräs koulun toiminnassa aiemmin mukana ollut nainen, joka oli halunnut kostaa johtajalle, oli kehottanut naisia tekemään rikosilmoitukset. Puolustuksen mukaan on mahdollista, että naisten kertomuksissa on kyse valemuistoista, jotka kostoa halunnut nainen oli "istuttanut" heidän mieleensä.
Käräjäoikeudessa puolustus sanoi myös, että koulun toiminnassa ei ole ollut kysymys lahkotoiminnasta, vaan ruumiin ja sielun kokonaisvaltaisesta hoitamisesta, monialaisesta kerhotoiminnasta, teatterista, kuorolaulusta, yhdessä matkustamisesta sekä hyväntekeväisyystoiminnasta.
6:18