Jos tulee tiukka paikka, niin eläkkeiden taso joustaa.
Yksi eläkeuudistuksessa puhuttaneista kohdista on niin sanottu inflaatiovakauttaja eli uusi leikkuri, joka pienentää eläkkeiden korotuksia, jos yleinen hintataso kasvaa nopeammin kuin palkat nousevat.
Leikkurin taustalla on tilanne, joka Suomessa koettiin vuonna 2023. Tuolloin voimakkaan inflaation vuoksi työeläkkeisiin tehtiin 6,8 prosentin korotus, vaikka palkat nousivat selvästi vähemmän.
– Se vaikuttaa ensi alkuun vähän turhalta ja siinä on potentiaalisia huolenaiheita, Laboren johtava tutkija Ohto Kanninen sanoi Huomenta Suomessa.
Kanninen kuitenkin lisää, että jos hyvin käy, leikkurilla ei ole mitään merkitystä.
– Kuten tiedetään, geopolitiikka ei ole mikään tasaisin ja inflaatiopiikkejä voi tulla. Jos tulee inflaation suhausta, missä palkat ei pysy perässä samana vuonna, niin sitten se syö eläkkeitä.
Lue lisää: Tätä eläkeuudistus tarkoittaa käytännössä eläkkeensaajalle
Tulotaso voi kärsiä arvaamattomasti
Eläkeliiton toiminnanjohtaja Anssi Kemppi korostaa, että eläkkeiden ostovoima on tarkoitus säilyttää. Jos siihen tulee potentiaalinen indeksin leikkuri, niin se leikkaa ostovoimaa.
– Toisin kuin työikäisellä, niin ei sillä eläkeläisellä ole keinoja kompensoida äkillistä tulotason tai ostovoiman heikennystä.
Kemppi pitää suunniteltua leikkuria arvaamattomana.
– Millaisia sukupolvivaikutuksia sillä on? Mitä jos toiset ikäluokat joutuvat tässä kovemmiksi maksumiehiksi kuin toiset?
Automaattisen vakauttajan luominen kuului hallituksen tehtävänantoon. Järjestöjen piti siis sopia, mikä eläkejärjestelmässä joustaa tiukan paikan tullen: eläkkeiden taso, työnantajien ja työntekijöiden maksamat eläkemaksut vai näiden yhdistelmä. Näistä on siis nyt valittu eläkkeiden taso.
Palkansaajat ja työnantajat neuvottelivat eläkejärjestelmän muutoksista Petteri Orpon (kok.) hallituksen toimeksiannosta. Hallitus pyysi eläkeuudistuksen, joka vahvistaisi julkista taloutta noin miljardi euroa eli 0,4 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.
Eläkeiän määräytymistä ei muuteta, eivätkä työntekijöiden ja työnantajien eläkemaksut nouse.