Uudistuksessa eläkeyhtiöiden osakeriskiä kasvatetaan suurempien tuottojen toivossa. Eläkkeiden nousua inflaatiopiikkien aikana puolestaan leikataan tulevaisuudessa uudella indeksileikkurilla.
Työmarkkinajärjestöt ovat päässeet neuvottelutulokseen eläkejärjestelmän uudistamisesta. Laboren johtaja Mika Maliranta kertoo Kymmenen uutisissa päätöksen vaikutuksista.
– Tämä uudistus ei ole siinä mielessä kovin järisyttävä, että tällä päätöksellä eläkeikää ei nosteta. Myöskin nykyiset eläkeläiset ovat aika hyvin turvassa. Tässä on mahdollisuus indeksileikkuriin, mutta sen käytön todennäköisyys on aika pieni. Siinä mielessä tämä ei ole järisyttävä muutos.
Maliranta muistuttaa, että eläkejärjestelmän ylläpito on pitkäjänteistä toimintaa.
– Siinä mielessä jonkin verran suurempikin riskinotto on tavallaan perusteltua. Maailma voi tietysti muuttua ja tulevaisuutta on vaikea ennakoida, mutta voidaan joutua tekemään uusia päätöksiä. Jos alkaa menemään huonosti pysyvämmällä tavalla, niin sitten joudutaan päättämään, millä tavalla näitä järjestelmiä korjataan, Maliranta sanoo.
Lue lisää: Professori eläkesovusta: Turvaa eläköityvän sukupolven saavutetut edut
Maliranta pitää epätodennäköisenä, että inflaation vakauttajaa jouduttaisiin käyttämään. Hän kertoo, että mekanismi olisi tulossa käyttöön vasta vuosia myöhemmin.
– Olisi tietysti tähdellistä, että eläkejärjestelmä olisi sellainen, että laskusuhdanteessa se ei ainakaan syvennä tai pitkitä laskusuhdannetta entisestään. Siinä mielessä toivoisin, että tällaiset vakauttajatoiminnot rakennettaisiin tavalla, jolla ne eivät pahenna suhdanteita. Tässä ilmeisesti ollaan niin tehtykin, Maliranta sanoo.
Maliranta kertoo, että julkisen talouden korjaamiseksi tarvitaan monenlaisia korjaustoimia.
– Tämä on yksi lääke siihen, joka aika on lievävaikutteinen, mutta etumerkiltään oikeanlainen.
Eläkeuudistus on määrä hyväksyä työmarkkinajärjestöjen hallinnoissa lähiaikoina.