Ukraina kertoi, milloin F-16-hävittäjät saadaan taistelukäyttöön

Ukrainan strategisen viestinnän ja informaatioturvallisuuden keskuksen (Spravdi) Telegramissa julkaiseman viestin mukaan F-16-hävittäjät voisivat olla taistelukäytössä jo ensi keväänä. 

Spravdin mukaan Iso-Britannia on saanut ukrainalaispilottien koulutuksen valmiiksi ja prosessi länsihävittäjien saamiseksi Ukrainalle on loppusuoralla.

Spravdi kiisti propagandana Venäjän väitteet siitä, että se olisi tuhonnut kiitoradoilla olleita F-16-hävittäjiä Ukrainassa. Spravdin tiedoista kertoi aiemmin Yle.

The Kyiv Independentin haastatteleman Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban mukaan F-16 hävittäjät ovat "matkalla" ja lentäjien koulutus on sujunut hyvin.

Kuleba: Lännessä riittämätön tuotantokyky

Kuleba ilmaisi haastattelussa myös näkemyksensä, jonka mukaan Eurooppa ei osaa sotia, sillä esimerkiksi aseiden ja ammusten valmistus ei ole taloudellisesti houkutteleva sektori.

– Valitettavasti ystävämme käyttävät liikaa aikaa miettimiseen, miten ja milloin he lisäävät aseiden ja ammusten tuottamista.

Venäjä on puolestaan ministerin mukaan onnistunut muovaamaan taloudestaan sotatalouteen sopivan. 

Tätä edesauttaa Kuleban mukaan se, että aseteollisuus on vahvasti autoritaarisen Kremlin hallinnassa.

Vaikka Euroopalla on etulyöntiasema teknologian saralla Venäjään verrattuna, ei se ole Kuleban mukaan onnistunut kasvattamaan aseiden ja muiden tarvikkeiden tuotantokykyjään riittävästi. 

Syinä tähän ulkoministeri mainitsee muun muassa länsimaiden taipumuksen protektionismiin ja valtioiden väliset erimielisyydet.

Ratkaisuksi lännen erimielisyyksiin Kuleba tarjoaa EU:n, Yhdysvaltojen ja muiden samanmielisten valtioiden aseteollisuuksien yhteensovittamista tiettyyn pisteeseen asti.

Jos Ukraina häviää Venäjälle, presidentti Vladimir Putin aikoo Kuleban mukaan uhata seuraavaksi muiden Euroopan maiden turvallisuutta.

Lue myös:

    Uusimmat