Näin usein hammaslääkärissä kannattaa käydä – ehkäisee tutkimuksen mukaan kansantautia

Viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan 0:46
Huono suuhygienia altistaa sairauksille. Katso videolta viisi helppoa vinkkiä, joilla pidät suusi terveenä.

Vuosittain hammaslääkärillä käyvät sairastuvat korkeaan verenpaineeseen muita epätodennäköisemmin. Hammastarkastukset todennäköisesti ehkäisevät hampaiden kiinnityskudosten tulehdusta eli parodontiittia, joka on yhdistetty verenpaineen kohoamiseen.

Tiedot käyvät ilmi ranskalaistutkimuksesta, jossa suun terveydestä ja korkeasta verenpaineesta kyseltiin 32 000:lta keskimäärin 45-vuotiaalta.

Osallistujia seurattiin keskimäärin kahdeksan vuotta, ja korkea verenpaine todettiin tuona aikana lähes kaksi kertaa todennäköisemmin potilailla, joiden hammasterveys oli huono ja jotka todennäköisesti sairastivat parodontiittia. Myös puuttuvat hampaat liittyivät korkean verenpaineen riskiin.

Verenpaineongelmat olivat tulosten valossa harvinaisimpia osallistujilla, jotka kävivät hammastarkastuksessa vuosittain. Heillä verenpaine kohosi 12 prosenttia epätodennäköisemmin kuin muilla osallistujilla.

Parodontiitti on suomalaisten kansansairaus

Parodontiitti ja huono suuterveys on yhdistetty korkeaan verenpaineeseen ennenkin. Todennäköisesti yhteys johtuu matala-asteisesta tulehduksesta, joka liittyy parodontiittiin.

Suomessa arviolta kahdella kolmesta yli 30-vuotiaasta on alkava tai pidemmälle ehtinyt parodontiitti. Sitä voi ehkäistä pesemällä hampaat kahdesti päivässä ja huolehtimalla suuhygieniasta.

Tutkimus julkaistiin Journal of Hypertension -lehdessä.

Miksi suussa maistuu veri tai metalli? 0:36
Miksi suussa maistuu veri tai metalli? Videolla kerrotaan yleisimmät syyt.

Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat