Ruotsalaistutkimus: Tämä kansantauti voi olla yhteydessä suurentuneeseen riskiin sairastua vaaralliseen syöpään

Kansantautina tunnetulla parodontiitilla voi tutkimuksen mukaan olla yhteys vaaralliseen haimasyöpään.

Hampaiden kiinnityskudosten tulehdusta eli parodontiittia potevat saattavat sairastua haimasyöpään hieman muita todennäköisemmin. Parodontiitti on yhdistetty myös sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen ja korkeaan verenpaineeseen.

Tiedot käyvät ilmi ruotsalaistutkimuksesta, jossa käytettiin lähes 6 miljoonan yli 19-vuotiaan rekisteritietoja. Keskimäärin seitsemänvuotisen seurannan aikana heistä 10 000 sairastui haimasyöpään.

Analyysin perusteella parodontiittia potevat 50–70-vuotiaat sairastuivat haimasyöpään viidenneksen todennäköisemmin kuin osallistujat, joiden ikenet olivat kunnossa. Sairastumisriski oli suurentunut myös potilailla, joilta oli jo pudonnut useita hampaita, mikä viittaa pitkälle edenneeseen parodontiittiin.

Näin ehkäiset parodontiittia

Parodontiittiin liittyvä tulehdustila ja bakteerit voivat selittää suurentunutta sairastumisriskiä, mutta monet sairaudet ja elintavat myös vaikuttavat potilaiden hammashygieniaan ja suuterveyteen. Jos nyt havaitut yhteydet varmistuvat lisätutkimuksissa, parodontiitin hoitaminen voi pienentää haimasyöpäriskiä, mutta vaikutus ei todennäköisesti ole kovin suuri.

Suomessa arviolta kahdella kolmesta yli 30-vuotiaasta on alkava tai pidemmälle ehtinyt parodontiitti. Sitä voi ehkäistä pesemällä hampaat kahdesti päivässä ja huolehtimalla suuhygieniasta.

Haimasyöpä todetaan vuosittain noin tuhannella suomalaisella. Haimasyövän ennuste on erittäin huono, vain alle 10 prosenttia potilaista on elossa viiden vuoden kuluttua diagnoosista.

Tutkimus julkaistiin British Journal of Cancer -lehdessä.

Katso myös: Mikä on tappavin syöpä?

Mikä on tappavin syöpä?"Syöpälääkärille haastavia on edelleen valitettavasti useita" 1:32
Kaikista syövistä on olemassa vaikeita muotoja. Myös rintasyöpään kuolee Suomessa ihmisiä, osaston ylilääkäri Petteri Hervonen HUS Syöpäkeskuksesta kuvailee.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat