Suomalaiset syövät tänäkin vuonna kymmeniä miljoonia kiloja kananmunia.
Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto (MTK) arvioi, että kaiken kaikkiaan suomalaiset syövät vuosittain noin 65 miljoonaa kiloa kanamunia.
Etenkin pääsiäisen aikaan kananmunien kysyntä kasvaa merkittävästi. Pääsiäisviikot ovat perinteisesti olleet monille munantuottajille kiireistä aikaa. Tänä aikana munien myynti kasvaa jopa 30 prosenttia. Munia ostetaan koristeltaviksi, leivontaan ja ruoanlaittoon.
– Pakkaamoilla on varastot pääsiäisen aikaan hyvin ohuet ja me huomaamme sen täällä tilalla taas suoramyynnin lisääntymisenä, kertoo kananmunantuottaja Lauri Tapio Sastamalasta.
Kananmunien syöminen lisääntyi etenkin koronapandemian aikana, mutta nyt kulutus on tasaantumassa pandemiaa edeltäneelle tasolle. Suomessa syödään salmonellavapaita kuorimunia, mikä on maailman mittakaavassa ajateltuna poikkeuksellista.
– Suomalaisista kananmunista tehtyä kakkutaikinaahan voi syödä jopa raakana. Sen se salmonellattomuus mahdollistaa, kertoo MTK:n asiantuntija Mari Lukkariniemi.
Lukkariniemen mukaan noin 60 prosenttia ostetuista kananmunista on vapaan kanan munia, alle 30 prosenttia on häkkikanaloiden munia. Loput noin kymmenisen prosenttia on luomumunia ja ulkokananmunia.
Suomessa munantuottajien tilanne on tällä hetkellä kohtalainen. Takana on kuitenkin vaikea vuosi, joka söi monelta tilalta taloudelliset puskurit, jolloin kehittämisen mahdollisuudet heikkenivät. Moni tila onkin vaikeuksissa, kun kustannuskriisi on seurannut toistaan.
– Tästä mennään eteepäin päivä kerrallaan. Ennustaminen on erittäin vaikeaa tällä hetkellä. Raaka-ainemarkkinoilla hinnannousu on hidastunut, mutta ei pysähtynyt. Näkymät eteepäin ovat parhaat kahteen vuoteen, mutta niin sumuiset, että ei pysty näkemään kesää pidemmälle, Tapio kommentoi.