Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Ei liemikuutiota parsarisottoon! Nappaa kokkien risottovinkit ja parhaat parsaohjeet

shutterstock_384421156
Parsarisotto on kevään klassikkoruoka.Shutterstock
Julkaistu 22.04.2025 12:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Parsasesonki on taas täällä! Nappaa parhaat parsaohjeet.

Tankoparsaa pursuavat hevihyllyt ovat varma kevään merkki! Vihreästä parsasta saa loihdittua monenlaisia ruokia ja suolaisia leivonnaisia. 

Yksinkertaisimmillaan parsan voi syödä pannulla tai grillissä paistettuna, esimerkikiksi sitruunalla ja suolalla maustettuna. Parsan paras kaveri on tietysti myös hollandaise-kastike

Nappaa vinkit parhaisiin parsaohjeisiin!

Lue myös: Parasta perunasalaattia ikinä! Linnea vinkkaa valmistusniksin

Parsarisottoa huippukokkien tapaan

Keittiömestarit Hans Välimäki ja Harri Syrjänen ovat molemmat jakaneet MTV Uutisten Makuja-ruokasivuille omat parsarisottoreseptinsä. 

Välimäen mukaan risoton sekoittamiseen kannattaa valita pehmeä työväline, kuten silikonilasta tai puuhaarukka. Tärkeää on myös valmistaa risotto kunnon risottoriisistä. 

Nappaa ohje Hans Välimäen parsarisottoon: Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella

Välimäki itse käyttää parsarisoton liemenä parsan keitinvettä. Liemikuutioita Välimäki ei koskaan risottoon heittäisi.

– En itse niitä tykkää käyttää, koska ne ovat jonkun muun tekemiä, eivätkä välttämättä aina niin hyviä, Välimäki totesi vuonna 2021.

Kokki Harri Syrjänen puolestaan vinkkasi oman luotto-ohjeensa parsarisottoon keväällä 2024 Instagram-tilillään. Syrjänen luottaa kahden keväisen raaka-aineen liittoon ja parsa saa makuparikseen sitruunan. 

Testaa Harri Syrjäsen keväinen ja helppo risotto: Harri Syrjäsen parsa-sitruunarisotto

Syrjäsen risotossa käytetään runsaasti myös yrttejä.

Parsaa salaatteihin, leivonnaisiin ja munakkaaseen

Risoton lisäksi parsaa voi hyödyntää esimerkiksi erilaisissa suolaisissa leivonnaisissa. 

Kotitalouden lehtori Anu Heinaro vinkkasi maaliskuussa 2024 Huomenta Suomessa ohjeen helppoihin brie-parsataskuihin. Mehevä lehtitaikina, maukas parsa ja suussa sulava brie-juusto ovat täydellinen yhdistelmä suolaisiin herkkupaloihin.

Mihin muuhun parsa sopii? Nappaa listalta testiin yksi parhaista parsaresepteistä!

Parhaat parsareseptit:

Parsan keittäminen – helppo ohje

Hellapoliisin parsapiirakka

Uunifetaparsa – Jennin kevätversio suositusta uunifetapastasta

Koko Suomi leipoo: Focaccia-taulu

Killerihyvä perunasalaatti! Linnean helppo ohje

Parsa-varhaisperunavoileipäkakku

Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella

Brie-parsataskut

Lue myös: Testasimme parsaherkun, jota on hankala tyriä – yhtä helppoa kuin tähtitorttujen tekeminen

Tuoreimmat aiheesta

Parsa