Näin venäläisten arki on vaikeutunut Putinin sodan takia – kaupassa maksetaan pankkisiirroilla, sota-sanaa ei saa käyttää

Tavallisten ja viattomien venäläisten arki jatkaa luisumistaan. Venäjän johdolta ei paljon myötätuntoa heru.

Venäläisten elämä on muuttunut kertarysäyksellä sen jälkeen, kun Venäjälle asetettiin talouspakotteita presidentti Vladimir Putinin aloittamien sotatoimien vuoksi.

Ulkopoliittisen instituutin johtavan tutkijan Sinikukka Saaren mukaan mediaa ja yleistä mielipiteen ilmaisua rajoittava sotasensuuri on kaikista suurin muutos venäläisten arjessa.

Venäjällä ’’väärän’’ mielipiteen ilmaisusta ja poliittisen johdon vastustamisesta on toki teljetty kahleisiin jo ennen Ukrainan sotaa. Venäjän käynnistämä sotasensuuri tiukentaa entisestään kansalaisten oikeutta osoittaa mieltä sekä saada riippumatonta tietoa.

– Enää ei saa sanoa sota, vaan pitää puhua erikoisoperaatiosta.

Myös muut torjuntatoimet eli repressiot ovat Saaren mukaan koventuneet, ja tulevat kovenemaan entisestään, jos sotatila ja poikkeuslaki julistetaan käyttöön Venäjällä.

Sotatilan julistaminen tarkoittaisi muun muassa sitä, että maasta pääsy vaikeutuisi entisestään.

Venäläisten elämä on vaikeutunut myös sen takia, että yleiset pankkikortit kuten VISA ja Mastercard eivät enää toimi. Tavaroita ja palveluita pitää ostaa nyt perinteisillä pankkisiirroilla.

Mitä venäläiset ajattelevat, mistä arjen kurjistuminen johtuu?

Johtavan tutkija Saaren mukaan vielä on liian aikaista sanoa, että kuinka venäläiset tulkitsevat nykyistä tilannetta Venäjällä. Saari sanoo, että Venäjää odottavat myös taloudellisen- ja teknologisen isolaation aiheuttamat kauas kantoisemmat seuraamukset.

Venäjällä tehtyjen mielipidemittausten mukaan Putinia kannatetaan edelleen, mutta samaan aikaan kansa osoittaa mieltä.

– Mielipidemittaukset osoittavat, että Putinin suosio on kasvanut, mutta emme tiedä tällaisessa kiristyneessä ilmapiirissä, kuinka näitä mittauksia pitäisi tulkita.

Katso videolta myös Saaren arviot mahdollisesta Putinin vallanriistosta.

Lue lisää: 

Lue myös:

    Uusimmat