Avun maalaislääkäri Tapani Kiminkinen vastaa Studio55.fi-tv-lähetyksissä ja nettisivuilla katsojien kysymyksiin. Tällä kertaa haluttiin tietää, onko verenpainelääkkeet parempi ottaa aamulla vai illalla. Alla Kiminkisen vastaus.
Verenpainetaudin hoidossa keskeistä ovat lääkkeettömät hoidot, joita tulee toteuttaa ennen hoidon aloitusta ja hoidon aikana. Jos paine osoittautuu kovin korkeaksi, joudutaan joskus aloittamaan lääke heti kättelyssä.
Jokaisen tulee tarkata sukurasitettaan (verenpainetauti, tyypin II sokeritauti ja sitä edeltävä metabolinen oireyhtymän sydän- ja verisuonisairaudet ylipäätään). Pitää rajoittaa suolan käyttöä, karttaa lakritsia, laihduttaa, jos on aihetta, ja liikkua reippaasti.
Liiallinen alkoholin käyttö nostaa painetta – samoin yöllinen uniapnea, mitä voi joskus esiintyä laihoillakin. Korkeaa aamupainetta voivat selittää nimenomaan alkoholin käyttö sekä uniapnea. Ravinnossa kannattaa noudattaa suosituksia: kasvikset, vihannekset, marjat, täysjyvä, kala, pehmeät rasvat – erityisesti öljyt.
Lääkkeet valitaan sillä perusteella, että niillä tulee olla tieteellinen näyttö päätetapahtumien ehkäisystä (kuolema, aivohalvaus, sepelvaltimotauti). Lääkkeiden tulee olla sillä tavalla pitkävaikutteisia, että jos ne nautitaan vain yhtenä aamuannoksena, niiden vaikutuksen tulee ylettyä aina seuraavaan aamuun saakka: korkea aamuverenpaine on erityisen vaarallista. Jos vaikutus ei riitä, on niitä annosteltava sekä aamulla että illalla.
Keskimäärin kaikki verenpainelääkkeet ovat saman tehoisia: paineen lasku noin 9/6 mmHg. Tietenkin yksilöllisiä eroja on siten, että selittämättömästä syystä joskus jokin valmiste ei tunnu tehoavan kyseiselle potilaalle lainkaan. Taustalla lienee yksilöllisiä eroja aineenvaihdunnassa ja säätelyjärjestelmissä. Joka tapauksessa lääkkeiden tehosta on pääteltävissä, että jos alkupaine on alapaineen osalta vaikkapa 120 mmHg, tarvitaan tavoitteen saavuttamiseksi neljää, jopa viittäkin eri valmistetta.
Verenpainelääkitys räätälöidään kullekin potilaalle yksilöllisesti. Joskus voidaan käyttää yhdistelmävalmisteita, mutta usein potilaan yksilölliset ominaisuudet ja lääkkeiden sieto edellyttävät yksittäisten lääkkeiden kombinoimista eri purkeista. Keskimäärin nykyään yleensä löydetään sopiva kombinaatio, sillä vaihtoehtoja on. Lisäksi useista valmisteista patenttisuoja on poistunut, joten hinnatkin ovat kohtuullistuneet.