Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut kardiologian professori Markku S. Nieminen painotti terveellisten elintapojen ja mahdollisen lääkityksen noudattamisen tärkeyttä kolesterolin kurissa pitämisessä ja sydänongelmien ehkäisyssä.
Sydäninfarktipotilaiden kokonaismäärä on kasvanut HUS:n kardiologisella poliklinikalla vuosien 2011–2014 välillä 30,2 prosenttia.
– Periaatteessa infarktisairastuvuus ikään suhteutettuna vähän vähenee, koska riskitekijät hallitaan, mutta tällä hetkellä isot ikäluokat ovat tulleet sairastuvuusikään. Siellä on edelleen paljon ihmisiä, jotka eivät noudata elintapaohjeita tai tupakoivat, Markku S. Nieminen selitti Studio55.fi-lähetyksessä.
Nieminen muistutti, että kolesteroliarvot vaikuttavat ratkaisevasti sydämen vointiin.
– Ensimmäinen asia on aina se, että täytyy tarkistaa elintavat: ruokailutottumukset, suolan käyttö ja liikunta. Ja sitten tarvittaessa päälle lääkitys, joka suunnitellaan aina yksilöllisesti potilaan mukaan.
– On sääli, että tänä päivänä potilaat eivät välttämättä noudata lääkärin antamia ohjeita kolesterolilääkityksen toteuttamiseksi.
Nieminen kannustaa kiinnittämään kolesteroliin huomiota jo nuorena.
– Minun mielestäni kaikkien ihmisten pitäisi kaksi- tai kolmikymppisinä tietää, onko heillä kolesterolit koholla, taipumusta siihen tai onko suvussa riskitekijöitä. Ja sitten noudattaa tiukkaa, heille sopivaa ruokavaliota, liikkua ja seurata kolesterolia. Jos kolesteroliarvot kohoavat, niin sitten pitää kansainvälisten käypähoitosuositusten mukaan ottaa kolesterolilääkitystä, jolloin se voidaan helposti hallita.
Niin sanotun huonon kolesterolin tulisi olla terveellä ja oireettomalla ihmisellä alle 3 mmo/l, riskipotilailla alle 2,5 mmo/l ja jonkin valtimotaudin sairastaneilla alle 1,8 mmo/l.
– Nämä ovat ne raja-arvot, joita me noudatamme. Olen itse tutkinut näitä (kolesteroli)lääkkeitä HUS:issa ja tiedän, miten merkittävä vaikutus niillä on nimenomaan sepelvaltimotaudin hoidon kannalta, Nieminen sanoi.