Avun maalaislääkäri Tapani Kiminkinen vastaa Studio55.fi-tv-lähetyksissä ja nettisivuilla katsojien kysymyksiin. Tällä kertaa haluttiin tietää, onko korkea verenpaine tullut jäädäkseen, jos sen on saanut keski-ikäisenä. Alla Kiminkisen vastaus.
Mistä korkea verenpaine johtuu? Sanotaan, että jopa 95 prosenttia tuntemattomasta syystä. Lopuille voidaan löytää selitys useimmiten munuaistasolta tai joskus hormonitoiminnasta tai lääkityksestä, esimerkiksi yhdistelmäehkäisypillereistä.
Sukurasitteen osuus on merkittävä, mutta mikä sen mekanismi sitten on – ei tiedetä. Toki se voi kulkea muiden tilojen, kuten hyvin perinnöllisen metabolisen oireyhtymän (MBO), kautta. MBO:ta potee kolmasosa työikäisistä, ja tähän tilaan liittyy korkea verenpaine kuin telkkä pönttöön. MBO johtaa helposti tyypin II sokeritautiin, jolla on vahva geenitausta.
Suolan käytön erot selittävät suurimman osan kansakuntien välisistä verenpaine-eroista. Suomessa suolaa käytetään rivakasti aina 10 grammaa vuorokaudessa saakka. Luonnonkansat käyttävät alle gramman vuorokaudessa. Meillä on varovaiseksi tavoitteeksi paalutettu alle 5 grammaa vuorokaudessa.
Jo vuosikymmeniä kansanterveytemme on parantunut tasaisesti. Nyt viimeisen kymmenen vuoden aikana erilaiset muoti-ilmiöt ja niiden saama runsas huomio julkisuudessa ovat kääntäneet suunnan pakkaselle – niin myös suolan käyttö ja verenpaine ovat kääntyneet nousuun. Siinä samalla haksahdettiin suosimaan erityissuoloja, joissa ei ole jodia, joten jodinpuutekin alkoi nostaa päätään. Ei ole se ja sama, mitä mediassa suusta tai kirjoituksin päästetään. Siitä voi seurata ruumiita! Ottavatko väärät profeetat näistä vastuun – miettikääpä sitä…
Verenpaineeseen vaikuttavat merkittävästi elintavat, joten pelkkään kohtaloon ei kannata tuijottaa. Jos on perinyt huonot geenit, voi ennusteeseensa merkittävästi vaikuttaa: suola minimiin, laku hyllylle (jos se yksilön painetta nostaa), laihduttamista ja suositusravintoa kehiin ja töppöstä toisen eteen!
Joskus näkee sitäkin, että kun työn stressi väistyy, myös verenpaineet tasoittuvat. Tosin eläköityminen ei ole ollenkaan sellainen autuuden taivas, mitä joskus näkee hehkutettavan. Työ on meille suomalaisille monilla tavoin tärkeä elämän sisältö. Sen päättyminen voi laukaista myös epäterveen kierteen.
Valtaosalla väestöstä verenpaine nousee iän mukana. Alemman verenpaineen keskiarvo nousee noin 55 vuoden ikään asti ja systolisen yli 80 vuoden ikään saakka.
Ylemmän verenpaineen kohoamiseen vaikuttaa erityisesti valtimoiden kovettuminen ja sitä mukaa niiden seinämien jäykistyminen, joten niitä on paha saada enää laajenemaan. Tämä on keskimääräinen suuntaus, mutta kuten sanottua, parantamalla elämisen tapoja ja helpottamalla mahdollista stressiä sekä ostamalla hyvän sängyn hyvin unien varmistamiseksi on mahdollista, että verenpainelääkkeestä voi joskus päästä eroonkin. Tämä voi luonnollisesti tapahtua missä iässä tahansa.
Lääkkeen tauottamisesta on hyvä sopia oman lääkärin kanssa. Pääasia on, että seuraa sitten painetta tiheästi mittaamalla kotona. Minulle riittää hyvin se, että paineet ovat suositusten mukaisia, oli lääkettä sitten tai ei.