Epidemiologi Jussi Sane Maailman terveysjärjestö WHO:sta on todennut, että elämme tällä hetkellä koronaviruspandemian loppuvaiheita.
Näin hän perustelee näkemystään MTV Uutisille.
– Kun alusta asti on katsonut tätä pandemiaa, niin hyvän tiekartan ovat antaneet aikaisemmat hengitystiepandemiat. Ne noudattavat samanlaisia lainalaisuuksia, Sane sanoo.
– Hiljalleen pandemian aikana rokotusten ja tartuntojen myötä immuniteetti kasvaa väestössä ja sen takia tautitaakka keskimäärin vähenee ajan mittaan. Pikkuhiljaa kuorma laskee. Uusia infektioita toki saadaan, mutta ne ovat lievempiä, Sane jatkaa.
Sane pitää täysin selvänä asiana, ettei koronavirus ole katoamassa mihinkään. Aina tulee uusia muunnoksia ja uusia tautiaaltoja.
– Taustalla oleva immuniteetti kuitenkin lieventää tautiprofiilia ja se liittyy pandemian päättymiseen, Sane toteaa.
Pandemian aiheuttaneella koronaviruksella on tähän mennessä ollut kolme merkittävää varianttia. Alkuperäisen lisäksi tutuiksi ovat tulleet delta ja omikron.
Vaikka Sanen mukaan rokotteista ja sairastetuista taudeista saatu immuniteetti tulee laskemaan ajan myötä, niin vaste koronaa vastaan tulee kuitenkin hyvin todennäköisesti madaltamaan vakavan taudin riskiä myös jatkossa.
"Korona ei ole mihinkään häviämässä"
Sanna Marinin (sd.) johtaman hallituksen koronaministeriötyöryhmä ilmoitti eilen, että se on päättänyt höllentää rajoituksia "maltillisesti".
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ruokaravintolat voivat olla auki kello 21 asti ja anniskelu saa jatkua kello 20 saakka. Baarien ja muiden vastaavien ravintoloiden rajoitukset pysyvät ennallaan. Koronapassi on jäähyllä 15. helmikuuta asti ja nykyiset ravintolarajoitukset ovat voimassa maanantaihin 31. tammikuuta asti.
Työryhmän varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen puolestaan totesi, että myös matalan riskin tiloja ja tilaisuuksia, kuten teattereita ja kuntosaleja, halutaan vapauttaa.
WHO:n epidemiologin Sanen mukaan koronarajoitusten suhteen on aina tärkeää tehdä hyöty- ja haitta-arvio.
– Pitää määrittää tavoitetaso. Jos tavoitetila on se, että tautitaakka on mahdollisimman matala, niin optimismia ei oikein ole, koska tämä (koronavirus) ei ole mihinkään häviämässä, Sane katsoo.
– Mutta jos tavoitetila on se, että tästä tulee sellainen normaali tautitaakka, mitä flunssakaudella normaalistikin nähdään, niin silloin puhutaan tilanteesta, jossa ollaan pandemiavaiheen lopulla, Sane jatkaa.
0:49WHO Jussi Sane koronarajoituksista: "Pitää määrittää tavoitetaso".
Sanen mukaan tästä pandemiasta täytyy ottaa oppia. Hän harmittelee esimerkiksi sitä, että rajoitustoimien kustannusvaikuttavuuden suhteen tietopohja on edelleen aika huonolla tolalla.
– On myös paljon pandemiaan varautumiselementtejä. Perusterveydenhuollon pitää toimia, jotta on henkilöstöä, joka huomaa erilaisia ongelmia. Täytyy ylläpitää erikoissairaanhoidon kyky vastata väistämättömiin tautihuippuihin, Sane toteaa.
– Tärkeää on myös se, miten me voimme. Mikä on terveyshyvinvointi – se ilman muuta vaikuttaa seuraavankin pandemian tautitaakkaan, Sane jatkaa.
4:05Katso WHO:n Jussi Sanen haastattelu kokonaisuudessaan tästä.