Joudumme todennäköisesti elämään koronaviruksen kanssa vielä pitkään, vaikka tautitapausten määrä näyttääkin nyt laskevan.
Esimerkiksi virusmuunnosten vaikutuksia ei vielä tarkkaan tiedetä, mutta toistaiseksi rokotteet näyttäisivät tehoavan.
Maailman terveysjärjestön (WHO) terveysturvallisuusasiantuntija Jussi Sane uskoo kuitenkin, että pahin tautitilanne rauhoittuu pian.
Koronavirus pysyy kiusanamme todennäköisesti vielä pitkään. On mahdollista, että jatkossa joudumme ottamaan joka vuosi koronarokotuksen influenssarokotuksen tapaan.
– On se mahdollista. Se on yksi skenaario. Siihen vaikuttaa se, miten pitkään tämä suoja kestää. Influenssarokotus täytyy joka vuosi päivittää sen takia, ettei aikaisempi rokote toimi uutta kiertävää kantaa vastaan.
– Tässä ei ihan tarkkaan tiedetä, käykö niin. Vai onko niin, että nykyinen rokote toimii pidempään ja jossain vaiheessa joudutaan päivittämään, pohtii Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut WHO:n terveysturvallisuusasiantuntija Jussi Sane.
WHO:n asiantuntija Jussi Sane uskoo koronatilanteen helpottavan kesällä.
"Rokotteet näyttäisivät toimivan"
Koronavirus muuntuu jatkuvasti ja se herättää huolta.
– Variantteja on tuhansia. Niitä tulee koko ajan lisää. Koko ajan tarkastellaan, millä tavalla rokotetun immuniteetti toimii näitä variantteja vastaan. Tällä hetkellä data on mielestäni hyvää siinä mielessä, että se, mitä tiedetään suojasta variantteja kohtaan, niin näyttäisi ainakin, että rokotteet toimivat, uskoo Sane.
"Pandemiat kestävät vuoden tai puolitoista"
Suunnitelmat koronarajoitusten purkamisesta herättävät toivoa.
– Henkilökohtainen näkemykseni on se, että toiveikkuuteen on perusteita. Pandemiat ovat yleensä kestäneet vuoden tai puolitoista. Voidaan ajatella, että kesällä tilanne rauhoittuu ja syksyllä voi olla, että tulee vielä tautipiikkejä, mutta riski voi olla hyväksyttävällä tasolla. Itse olen optimisti sen suhteen, että semmoinen tilanne saavutetaan, arvioi Sane.
Sane muistuttaa, että tästä pandemiasta saadut opit täytyy ottaa huomioon seuraaviin pandemioihin varautuessa.
– Nyt on nähty hyvinkin rajuja lockdown-tyyppisiä ratkaisuja, joiden voimakkuus on vaihdellut maittain. On hyvin tärkeää selvittää näiden kaikkien toimien vaikuttavuus verrattuna aikaisempiin suunnitelmiin. Sitten pitää katsoa, mikä on strategia seuraavaan pandemiaan.