Asiantuntijan mukaan on erittäin todennäköistä, että koronavirus pyyhkäisee maailman yli toisen aallon muodossa. Tästä on olemassa viitteitä muun muassa Kiinassa, jossa pahin tautihuippu onnistuttiin taltuttamaan.
Suomessa tilastojen ja lukujen perusteella koronaviruksen eteneminen tai pikemminkin paheneminen on näyttänyt pysyvän tasaisena viime päivien aikana.
Vaikka tartuntaluvuista nähtävä signaali on osaltaan positiivinen, taistelu ei ole vielä läheskään ohi. Kun Suomi selviää koronaviruksen ensimmäisestä aallosta ja mahdollisesti purkaa rajoitustoimet, odotettavissa on toinen aalto, sanoo Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti.
Syy on hyvin looginen. Sen lisäksi, että koronavirus on valtoimenaan levinnyt maailmalle, Vapalahden mukaan koronaviruspandemiaan liittyy toinenkin ongelma.
– Eri valtiot, maanosat ja tietenkin eri alueet valtioiden sisällä ovat eri vaiheessa koronaviruspandemian suhteen. Vaikka tauti saataisiin kuriin, niin kauan kuin ihmiset matkustavat, tartunnan leviäminen alueelta A alueelle B on mahdollista.
Lue myös: Vasta-ainetestejä tuodaan nyt kilvan markkinoille – omasta pussista koronatestiin ei kannata mennä, sanoo tutkija: "Siellä on sutta ja sekundaa joukossa"
Lue myös: MTV Uutisten toimittaja kävi paljon puhutussa koronaviruksen vasta-ainetestissä saadakseen mielelleen rauhan – oliko sijoitus 125 euron arvoinen?
"Toinen aalto on erittäin todennäköinen"
Saksa on kertonut, ettei maan talous kestä rajuja rajoitustoimenpiteitä kolmea kuukautta pidempään. Kaikki maat ovat samassa veneessä: maiden rajoja tai ihmisten liikkumista ei voida ikuisesti rajoittaa. Kun ihmiskunta palaa normaaliin arkeen, myös koronavirus lähtee uudelleen leviämään.
– Ihan kokonaan ei voida kaikkea matkustamista lopettaa. Sen myötä tämä eräänlainen toinen aalto on erittäin todennäköinen.
– Myöskään immuniteettia taudille on riittävästi tuskin missään käynnissä olevan aallon jälkeen. Tämä on merkittävä ongelma.
Vapalahti ei kuitenkaan osaa arvioida, milloin ensimmäisestä aallosta selvitään, ja miten nopeasti toinen aalto pyyhkäisee maailman yli. Tuli toinen aalto missä vaiheessa tahansa, kaikkialla maailmassa on syytä varautua koronaviruksen uudelleentulemiseen.
– Toivon mukaan meillä on myöhemmin enemmän työkaluja taistelemiseen.
Lue myös: Koronavirusepidemia kestäisi sata päivää, vaikka sille ei tehtäisi mitään, ja nyt se kestää vielä paljon pidempään, sanoo tutkija – "Taudista voi tulla vielä uusi aalto"
THL:n lukuja on vaikea verrata
Vaikka koronaviruksen leviäminen näyttää tasaantumisen merkkejä Suomessa, vielä on liian aikaista kiljua riemusta. Vapalahden mukaan lukujen vertailu on tällä hetkellä vaikeaa, sillä Suomen testauspolitiikka on muuttunut viikkojen aikana.
Lue myös: Pitäisikö vanhukset eristää loppuvuodeksi Suomessakin? Entä, miltä maskipakko kuulostaa? Tutkija: "Siihen on hyvä varautua"
Kun koronavirus vyöryi Suomeen, koronavirustestaukseen pääsivät lähinnä terveydenhuollon parissa työskentelevät suomalaiset.
Sittemmin testausta on pyritty määrätietoisesti lisäämään. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on ottanut tuekseen myös loppuvuoteen asti kestävän vasta-ainetutkimuksen, jolla arvioidaan koronaviruksen leviämistä Suomen väestössä.
– Ehkä tämä pääsiäinenkin aiheuttaa mahdollisesti jotain katkoksia testausaktiivisuudessa. Kannattaa rauhassa katsoa tämä niin sanottu trendi pidemmältä ajalta, ja katsoa, mihin ollaan menossa. Totta kai kaikki positiiviset signaalit kannattaa ottaa ilolla vastaan, Vapalahti toteaa.
Vapalahti kuitenkin uskoo, että hallituksen asettamat rajoitustoimet ovat osaltaan rauhoittaneet koronaviruksen etenemistä.
– Näyttää tietysti siltä, että rajoitustoimet ovat Suomessa purreet ja siten tartuttavuuslukua oltaisiin saatu laskettua, ja että meillä on ehkä jonkin ajan päästä mahdollisuus näitä rajoitustoimenpiteitä purkaa.