Yhdysvaltojen senaatin vaalien tulos vaikuttaa niin Yhdysvaltojen kuin koko muunkin maailman talouteen.
Yhdysvalloissa Georgian osavaltiossa äänestettiin senaattoreista ja sieltä valittiin kaksi demokraattia maan senaattiin. Tämä tarkoittaa sitä, että maan senaatissa on nyt saman verran demokraatteja ja republikaaneja.
MTV:n Uutisaamussa vieraillut Nordean johtava analyytikko Jan von Gerich kertoo, että tämä vaikuttaa myös Yhdysvaltojen talouspolitiikkaan seuraavien neljän vuoden ajan.
– Ehkä se suurin vaikutus ainakin tässä lähitulevaisuudessa on se, että nythän tästä uudesta elvytyspaketista koronatilanteeseen väännettiin yli puoli vuotta. Se kertoo siitä, että republikaanit ja demokraatit on ollut hyvin erimielisiä siitä.
– Demokraatit on hakenut huomattavasti suurempaa elvytystä ja nyt tämä senaatin tasapaino ilman muuta helpottaa sitä ja tuo todennäköisemmäksi sen, että nähdään suurempi elvytyspaketti taloudelle. Ja se on tässä koronatilanteessa varmasti sellaista, mitä talous tarvitsee, Gerich selittää.
– Tiedetään Donald Trumpin koronastrategia, eli siihen ehkä tulee jonkinlaista järkeä nyt Joe Bidenin myötä. Toki osavaltioilla on paljon päätäntävaltaa näissä asioissa, mutta sellainen liittovaltiotason yhtenäisen linjan puuttuminen on ollut selkeä ongelma Yhdysvalloissa.
Lue myös: Kommentti: Washingtonin tapahtumat sen sinetöivät – nyt alkoi Kiinan vuosisata
Merkitystä koko maailmantalouteen
Gerichin mukaan Yhdysvaltojen talouspolitiikka vaikuttaa myös EU:hun ja sitä kautta Suomeen.
– Yhdysvallat on edelleen maailman suurin talous, joten sillä miten talous pärjää Yhdysvalloissa, on koko maailmantalouden kannalta suurta merkitystä. Ja nyt koronan yli pääsemisessä on ainakin merkitystä sillä, mitä Yhdysvalloissa tapahtuu.
Lue myös: Synkkiä talousuutisia: Toipuminen koronakriisistä hidastuu
Trumpin kanssa EU oli varpaillaan
Trump piti EU:ta ja Eurooppaa välillä jopa vihollisena Yhdysvalloille. Gerich toteaa, että EU sai olla koko ajan varpaillaan ja Trump uhkasi Eurooppaa esimerkiksi autotulleilla.
– Trumpin suhtautuminen Eurooppaa kohtaa oli suorastaan vihamielistä. Biden suhtautuu huomattavasti suopeammin, joten ainakin nämä riskit siitä, että tulisi suuria tulleja eurooppalaisia tuotteita kohtaan, on poistunut, hän sanoo.
– Ei tämä sitä tarkoita, että saadaan mystisesti uusi vahva vapaakauppasopimus Yhdysvaltojen kanssa, mutta EU:n tilannetta ja sitä kautta Suomenkin tilannetta helpottaa huomattavasti se, että Biden suhtautuu huomattavasti myönteisemmin Eurooppaan.