Naiset sivelivät dopingia Ruotsissa – hälyttävä tulos paljastui

Ruotsissa toteutettiin tutkimus, jossa naiset käyttivät testosteronia sisältänyttä ihovoidetta. Tulos oli dopingtestaamisen vinkkelistä hälyttävä.

Testosteronia on historiallisesti testattu enemmän miehillä ja johtopäätöksiä on vedetty naisiin. Ruotsalaislehti Expressen raportoi kesällä esitellyn väitöskirjan osoittavan kuitenkin testosteronin lisäävän selkeästi naisten fyysistä suorituskykyä. Kestävyys kuntotestissä kasvoi yli kahdeksan prosenttia. Se on paljon erojen ollessa huipulla pieniä.

Solnassa sijaitsevan lääketieteellisen yliopiston Karoliinisen instituutin toteuttamaan tuoreeseen tutkimukseen osallistui 48 hyväkuntoista naista, jotka olivat 18–35-vuotiaita. Puolet naisista sai käytettäväkseen ihovoidetta, jossa oli lisänä testosteronia, ja puolet lumelääkettä.

Yksi osallistuneista oli Expressenin mukaan 34-vuotias Gabriella. Hän voiteli reisiään voiteella kymmenen viikon ajan kahdesti päivässä tietämättä, mitä voidetta se oli. Voide sisälsi testosteronia, mutta Gabriella ei huomannut sen vaikuttaneen itseensä.

Antidopingtyön kannalta tutkimustulos oli hälyttävä. Vain kaksi kahdestakymmenestäneljästä testosteronia saaneesta naisesta antoi positiivisen dopingtestin. 

Muutos

Naisia kärähtää dopingista miehiä vähemmän. Sitä, että kuukautiskierto ja tietyt ehkäisymenetelmät muuttavat naisten hormonitasoja, ei ole huomioitu dopingtesteissä.

Tutkija Jona Elings Knutsson sanoi, että on tiedetty, että tämä on ongelmallista, mutta hän ei usko, että "kukaan olisi odottanut tilanteen olevan näin huono". 

Virtsanäytteiden sijaan tutkijat alkoivat kuitenkin tutkailla verinäytteitä ja löysivät merkkiaineen, johon hormonitasot eivät vaikuttaneet. Testosteronia käyttäneet saatiin paljastettua ilman että ehkäisypillereistä tai kuukautiskierrosta jäisi kiinni syyttömiä.

Löydöksellä on ollut vaikutuksensa. Maailman antidopingtoimisto otti viime vuonna dopingtesteissä käyttöön verikokeen, joka saatiin myös kehiin kesällä kilvoiteltuihin Pariisin olympialaisiin.

– Uskon, että monet ovat tähän asti ajatelleet, että naiset eivät yksinkertaisesti käytä dopingia niin paljon, että naiset ovat jollain tapaa parempia ihmisiä. Se jää nähtäväksi, ehkä asia muuttuu parempien menetelmien myötä. Uskon, että voimme nähdä sen, kun meillä on ollut se (menetelmä) muutaman vuoden käytössä, tutkija Jona Elings Knutsson kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat