Wada-pomolta kovaa puhetta: Dopingin käytössä ja testaamisessa ristiriita

2:33img
Julkaistu 22.09.2017 17:14

MTV SPORT - STT

Dopingtesteistä noin yhdestä kahteen prosenttia paljastaa näytteenantajan käyttäneen kiellettyjä aineita. Positiivisten testitulosten osuus on pysynyt hämmästyttävän vakaana vuosikausien ajan, vaikka testien kehittymisen ja biologisen passin kaltaisten uusien menetelmien pitäisi lisätä dopingvalvonnan tehokkuutta.

Elokuun lopulla vihdoin julki tullut Kansainvälisen antidopingtoimiston Wadan kyselytutkimus yleisurheilun MM-kisoista 2011 kertoi, että noin kolmasosa MM-yleisurheilijoista myönsi tietoisesti käyttäneensä dopingia. Onko dopingtestaus siis paljon mainettaan tehottomampaa?

Tämä on mielenkiintoinen kysymys, Wadan lääketieteellinen johtaja Alan Vernec sanoi Wadan erivapauskonferenssin yhteydessä Helsingissä perjantaina.

– Tiedämme, että dopingin käyttö on todennäköisesti yleisempää kuin se yhdestä kahteen prosenttia, joka testeistä on positiivisia. Siitä voi päätellä, että tässä on ristiriita.

– Kyse ei ole vain laboratoriotasosta, vaan koko siitä strategiasta, joka tarvitaan dopingia käyttävän urheilijan saamiseksi kiinni. Laboratoriotiede kehittyy koko ajan, ja vanhojen näytteiden uudelleentestaus on merkittävä asia, josta ei puhuta tarpeeksi. Se muuttaa tilannetta paljon. Tämä ei ole täydellinen maailma, mutta uudelleentestaus toimii ainakin jossakin määrin pelotteena, Vernec sanoi.

"Mikroannostelu on myytti"

Dopingtestauksessa positiivisen tuloksen raja-arvot asetetaan erittäin varovaisesti, jotta vältyttäisiin vääriltä käryiltä. Tämä on urheilijoiden oikeusturvakysymys, mutta johtaa myös yhteen dopingtestauksen keskeisistä ongelmista: on mahdollista, että pieninä annoksina dopingia käyttävät urheilijat eivät jää kiinni.

– Mikroannostelu on mielestäni myytti, Vernec vastasi.

Viime vuosikymmenen lopulla käyttöön otettu biologinen passi seuraa muutoksia urheilijan verenkuvassa, ja entistä pienemmät kiellettyjen aineiden määrät voivat johtaa käryihin.

– Biologisen passin avulla voimme seurata näitä asioita. Jos otat hyvin pieniä annoksia huijatakseksi, et saa hyötyä, ja silloin antidopingtyö on voittanut. Järjestelmä ei ole täydellinen. Tietysti haluaisimme saada kiinni pienetkin vaihtelut, mutta meidän täytyy välttää vääriä positiivisia tuloksia. Mikroannostelu tuottaa mikroefektin, ja jos urheilija tekee riskianalyysin, hän saa äärimmäisen vähän hyötyä, mutta riskeeraa silti kiinni jäämisen.

Tämän vuosituhannen kuuluisimmista käryäjistä pyöräilijä Lance Armstrong ja pikajuoksija Marion Jones eivät sadoista testeistä huolimatta jääneet kiinni ennen kuin mittavat viranomaisten tai antidopingtoimijoiden tutkinnat paljastivat heidän huijanneen. Onko tutkintavoimien lisääminen dopingtestausta tehokkaampi tapa kehittää antidopingtyötä?

– Kyllä ja ei. Tutkimusta pitää kehittää yhdessä testauksen kanssa. Usein unohdetaan, että Lance Armstrongin kiinni jääminen lähti Floyd Landisin positiivisesta testituloksesta, jonka jälkeen Floyd alkoi puhua. Testit voivat käynnistää tutkimuksia, ja tutkimusten tuottama tieto auttavat suuntaamaan testausta. Mielestäni tietojen kerääminen on kehittynyt paljon. 

Tuoreimmat aiheesta

Urheilu